سکته گوش چست و چگونه درمان می‌شود

سکته گوش چست و چگونه درمان می‌شود

سکته گوش چیست؟

کم‌شنوایی شدید که به صورت ناگهانی و بدون علت مشخص در یک گوش ایجاد شود را سکته گوش می نامند. سکته گوش به عنوان کم‌شنوایی حسی عصبی ناگهانی نیز شناخته می‌شود. در عرض سه روز یا حتی کمتر بیماران به طور ناگهانی بخشی یا تمام توانایی شنوایی خود را از دست می‌دهند. در اکثر افراد با تجربه سکته گوش در هنگام شروع یا ایجاد سکته گوش علایمی نظیر سرگیجه های شدید، احساس کیپی و پری در گوش، شنیدن صدا یا وزوز در گوش و احساس کم شنوایی یا گنگ بودن صدا دیده می شود. اما متاسفانه در هنگام ایجاد و شروع علایم سکته گوش بسیاری از افراد علائم را جدی نمی‌گیرند زیرا ممکن است فکر کنند که علایم به دلیل افت فشار، افت قند، جرم گوش یا موارد دیگر اتفاق افتاده است و برای پیگیری اقدامی نمی کنند.

برخی حتی ممکن است فکر کنند که علائم پس از مدتی ناپدید می‌شوند و در نتیجه زمان مشاوره پزشکی به تاخیر می‌افتد. در واقع کم‌شنوایی حسی عصبی ناگهانی یک وضعیت اورژانسی محسوب می‌شود و دو هفته اول پس از شروع بیماری دوره طلایی درمان است. پس از تشخیص ناهنجاری‌های شنوایی، بیماران باید در اسرع وقت به دنبال مشاوره پزشکی باشند. در صورت عدم درمان به موقع و مناسب، بهبود شنوایی از دست رفته برای بیماران ممکن است دشوار باشد. در بدترین حالت، این وضعیت حتی ممکن است به ناشنوایی دائمی منجر شود.

 

سکته گوش چست و چگونه درمان می شود

 

علت اصلی سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چیست؟

برخلاف تصور اکثر افراد سکته گوش فقط برای افراد مسن اتفاق نمی‌افتد بلکه ممکن است در تمام سنین و جنسیتی اتفاق بیفتد. علل اصلی سکته گوش ناشناخته باقی مانده است.

با این حال بعضی از مهمترین عامل های شروع سکته گوش شامل موارد زیر می باشد:

1. عفونت‌های ویروسی

(عفونت های ویروسی می توانند با آسیب رساندن به اعصاب شنوایی یا سلول های مویی حلزون باعث بروز سکته گوش می شوند. برای مثال، هرپس زوستر و آنفولانزا ممکن است منجر به کاهش ناگهانی شنوایی شوند.)

2. انسداد یا گرفتگی عروق اطراف عصب شنوایی یا حلزون

(انسدا یا گرفتگی عروق نیز یکی دیگر از عامل های ایجاد سکته گوش می باشد. در واقع انسداد عروق که شبیه به سکته مغزی است که در آن اعصاب شنوایی به دلیل خون‌رسانی غیرطبیعی آسیب می‌بینند.)

3. اختلالات خود ایمنی نظیر بیماری ام اس

4. تومورهای عصب شنوایی نظیر تومور اکوستیک

5. استرس و فشار های عصبی

(در افراد با استرس و فشار های عصبی بالا شیوع سکته گوش بیشتر است)

 

علایم سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چیست؟

در اکثر افراد هنگام صبح زمانی که از خواب بیدار می شوند بدون هیچ دلیل خاصی سکته گوش تنها در یک گوش اتفاق می افتد و شاهد علایم همراه با سکته گوش که در بخش پایین بیان می شود می باشیم. این علایم شامل:

1. سرگیجه های شدید به این صورت که محیط به دور فرد می چرخد یا فرد احساس چرخش می کند

2. احساس گنگ بودن صداها در سمتی که دچار سکته گوش شده است

3. احساس کیپی یا پری در گوش دچار سکته گوش

4. شنیدن صدا یا وزوز در سمت دچار سکته گوش

 

توجه مهم: دقت داشته باشید علایم سرگیجه ممکن است حتی برای چند روز ادامه داشته باشد اما بعد از یک تا دوهفته به صورت خودبه خود از بین می رود. احساس کیپی و گرفتگی نیز همانند سرگیجه بعد از مدتی از بین می رود و تنها احساس کم شنوایی و وزوزگوش باقی می مانند.

همچنین ممکن است فرد تمامی این موارد را در ابتدا نداشته باشد اما این موارد از مهمترین علایم در شروع سکته گوش محسوب می شوند و با داشتن این موارد انجام تست شنوایی و ویزیت متخصص گوش حلق بینی ضروری است.

 

راههای تشخیص سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چیست؟

همانطور که اطلاع دارید از علایم یا مشکلات سکته گوش بروز کم شنوایی ناگهانی بیشتر از حد متوسط می باشد. از طرف دیگر برای افتراق و تمایز سکته گوش از سایر بیماری ها بررسی وضعیت شنوایی در ابتدای مرحله تشخیص ضروری است. از این رو ابتدا فرد باید برای انجام تست های شنوایی سنجی به کلینیک های شنوایی مراجعه کند. در این مرحله شنوایی شناس معمولاً ابتدا با استفاده از اتوسکوپی مجرای شنوایی خارجی بیماران را بررسی می‌کنند تا احتمال وجود شرایطی مانند جرم گوش یا آسیب پرده گوش را رد کنند. سپس با استفاده از دستگاه ادیومتری و ارائه صدا در فرکانس و شدت های مختلف وضعیت شنوایی بیمار بررسی می شود. در صورتی که وضعیت شنوایی فرد در گوش مشکوک به سکته گوش دارای افت شنوایی 30 دسی بل (dB) یا بیشتر در سه فرکانس متوالی نشان دهد تشخیص سکته گوش داده می‌شود.همچنین قبل از انجام تست شنوایی با استفاده از تاریخچه گیری و بررسی علایم اولیه در فرد می توان به تشخیص قطعی سکته گوش کمک کرد. گاهی پزشک برای رد سایر علت ها تست ام ار ای، ازمایش خون یا حتی سونوگرافی داپلر نیز پیشنهاد می کند.

 

درمان سکته گوش

 

بهترین درمان سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چیست؟

درمان سکته گوش عمدتاً شامل تجویز استروئیدهای خوراکی است که به کاهش التهاب کمک می‌کند. همچنین بعضی از پزشکان از استروئیدهای تزریقی نظیر دگزامتازون یا کورتون استفاده می کنند که با تزریق کورتون در پرده گوش و در فضای گوش میانی برای درمان سریعتر و کارامدتر سکته گوش بهره می برند. داروهای ضدویروسی و گشادکننده عروق نیز ممکن است برای بهبود خون‌رسانی به گوش تجویز شود. اگر وضعیت حل نشده باقی بماند پزشکان ممکن است آزمایش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را برای بیماران ترتیب دهند تا تشخیص دهند که آیا سکته ناگهانی گوش در نتیجه تومور است یا خیر. برخی از بیماران پس از دریافت درمان دارویی می‌توانند شنوایی خود را بازیابی کنند درحالی‌که برخی نمی‌توانند. برای افزایش شانس درمان بیماران مبتلا به سکته گوش باید دراسرع‌وقت تحت درمان قرار گیرند. اگر کسی شک به سکته گوشیا علائم اولیه آن را دارد باید دراسرع‌وقت برای انجام تست شنوایی به کلینیک های شنوایی سنجی و متخصصان گوش و حلق و بینی مراجعه کند.

در بعضی بیماران به دلیل تاخیر در مراجعه یا تشخیص اشتباه دوره طلایی درمان سکته گوش از دست می رود و حتی با چندین دوره تزریق نیز درمان مشاهده نمی شود. در این موارد استفاده از سمعک های ماسکردار به عنوان درمان دوم درنظر گرفته می شود. به این صورت که با استفاده از سمعک های ماسکر دار فرد می تواند همانند گوش نرمال خود گفتار و صدای اطراف را به خوبی درک کند و بشنود، همچنین از بدترشدن شنوایی جلوگیری می شود و در نهایت وزوزگوش کاهش و حذف می شود. بنابراین می توان گفت درمان سکته گوش شامل 2 بخش است: بخش اول استفاده از کورتون به صورت خوارکی یا تزریق در پرده گوش و بخش دوم در صورتی که درمان اول کارامد نباشد استفاده از سمعک های ماسکردار می باشد.

 

نکته مهم:

گاهی در بعضی موارد حتی استفاده از کورتون به صورت تزریقی یا خوارکی هیچ اثر یا فایده ای برای فرد ندارد در نتیجه استفاده از سمعک برای درمان کم شنوایی و وزوز ضروری است. همچنین در مواردی مشاهده شده است که کم شنوایی به طور کامل به محدوده نرمال بازمی گردد اما وزوزگوش همچنان وجود دارد. در این حالت نیز استفاده از سمعک های ماسکردار برای درمان وزوز نیز ضروری است.

 

دوره طلای درمان سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چقدر است؟

طبق مقالات دوره طلایی درمان سکته گوش شامل 2 هفته اول بعد از شروع یا ایجاد سکته گوش می باشد. علاوه بر این در بعضی مقالات به مدت 1 ماه بعد از شروع سکته گوش نیز اشاره شده است. همچنین دقت داشته باشید با گذشت زمان از دوره طلایی احتمال یا شانس پاسخ به درمان نیز کاهش می یابد.

 

برای درمان سکته گوش نیاز به چند جلسه تزریق کورتون در پرده گوش است؟

به طور کلی تزریق کورتون یا دگزامتازون جهت رفع التهاب در فضای گوش داخلی در چندین جلسه روزانه انجام می شود که به طور میانگین بین 6 تا 8 بار تزریق صورت می گیرد. همچنین در انجام تزریق پزشک باید بسیار هوشیار و مواظب باشد زیرا ممکن است سبب پارگی وسیع پرده گوش و بروز مشکلات مختلف نظیر عفونت های گوش میانی، بروز کم شنوایی انتقالی یا نیاز به عمل ترمیم پرده گوش باشد.

 

آیا سکته گوش خطرناک است؟

علت اصلی کاهش شنوایی ناگهانی یا سکته گوش مشخص نمی باشد اما گاهی علت سکته گوش می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند بیماری منییر، بیماری خود ایمنی نظیر ام اس، یا تومور عصب شنوایی (نوروم آکوستیک)، مشکلات عروقی یا مشکل در خونرسانی بخش های مختلف گوش داخلی و ... باشد. بنابراین به دلیل اینکه عامل های مختلف و خطرناکی می توانند باعث ایجاد سکته گوش شوند اولا فرد باید این بیماری را جدی بگیرد و دوما انجام تست های شنوایی، ام ار ای و سایر تست ها که برای شناسایی و تشخیص علت بیماری لازم است را به طور کامل انجام دهد. 

 

بهترین دکتر و متخصص برای سکته گوش کیست؟

مراجعه به متخصص شنوایی شناس و مراجعه به متخصص گوش حلق بینی در صورت داشتن علایم اولیه سکته گوش شامل سرگیجه شدید به طوری که محیط به دور فرد بچرخد یا فرد در حال چرخیدن باشد، احساس کیپی و پری در گوش، احساس کم شنوایی یا گنگ شدن صداها، شروع وزوز گوش بدون دلیل مشخصی لازم و ضروری است. 

 

راههای جلوگیری از شروع سکته گوش یا کم شنوایی ناگهانی چیست؟

زندگی سالم

بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن و افراد با ایمنی پایین‌تر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سکته گوش هستند. عادات خوب زندگی بدون استرس یا درگیری های ذهنی، تغذیه سالم و خواب کافی برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری ضروری است.

پیشگیری از آنفولانزا

از آنجایی که برخی موارد مربوط به آنفولانزا است، توجه بیشتر به پیشگیری از آنفولانزا می‌تواند احتمال ابتلا به سکته گوش را کاهش دهد.

حفظ ثبات عاطفی

بی‌ثباتی عاطفی می‌تواند باعث عدم تعادل در تنظیم مایع عصبی-هومورال در بدن شود و در نتیجه بر گردش خون در گوش تأثیر بگذارد. بنابراین، حفظ خلق و خوی آرام و اجتناب از نوسانات عاطفی مهم است.

 

 

شنوایی سنجی و سمعک فراشنوا

کلینیک فراشنوا از جدیدترین سمعک های روزدنیا و معتبرترین برندهای سمعک شامل سمعک اتیکن دانمارک، سمعک برنافن سویس، سمعک سیگنیا المان، سمعک فوناک سویس، سمعک یونیترون کانادا، سمعک هانساتون المان برای افراد با مشکل کم شنوایی یا درمان وزوزگوش استفاده می کند. همچنین برای بیماران عزیز شرایط پرداخت به صورت اقساطی و مدارک لازم جهت دریافت هزینه از بیمه سمعک نیز مهیا می باشد. علاوه بر این، کلینیک فراشنوا با جدیدترین روش ها و تجهیزات در زمینه درمان وزوز گوش به صورت تخصصی فعالیت دارد و تاکنون بیماران زیادی را تحت درمان قرارداده است. همچنین تنظیم انواع مدل های سمعک، تعمیر فوری انواع مدل های سمعک داخل گوشی و پشت گوشی، تهیه قالب های ضدآب و ضدصوت و... از دیگر فعالیت های مرکز شنوایی فراشنوا می باشد.

جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:

09105241071(مشاوره آنلاین)

02188949368

02188958823

جهت مشاهده تجربه بیماران از درمان وزوزگوش و رضایت از تجویز سمعک ها به اینستاگرام فراشنوا مراجعه فرمایید: Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)


دیدگاه ها درباره سکته گوش چست و چگونه درمان می‌شود

سلام
به من گفتن سکته گوش برام ایجاد شده و هیچ راه درمانی وجود نداره؟
چند جلسه کورتون داخل گوشم تزریق کردند اما شنواییم برنگشت بهم گفتند دیر اومدی
الان مشکل اصلیم وزوز شدیده
شما در مطب برای سکته گوش چیکار میکنید؟ میشه وزوز رو برطرف کرد یا حداقل کمترش کرد

سلام
سکته گوش سبب آسیب به شنوایی، وزوز گوش، سرگیجه، احساس کیپی و گرفتگی و حالت تهوع می شود. بعد از چند روز سرگیجه، کیپی و حالت تهوع از بین می رود. در صورتی که در دوهفته اول تزریق کورتون انجام شود احتمال بهبود شنوایی و از بین رفتن وزوز بسیار زیاد است اما اگر این دوره رو از دست بدهید احتمال بهبود و درمان وجود ندارد.
تنها راه حل مفید در صورت عدم درمان بعد از تزریق کورتون استفاده از سمعک است
با سمعک میتونیم از بدترشدن شنوایی جلوگیری کنیم، درک گفتار براتون فراهم بشه و وزوز گوش را کاهش و حذف کنیم
دقت کنید هرچه زمان بگذره شانس بهبود حتی با سمعک هم کاهش پیدا می کنه و عصب شنوایی ضعیف تر می شود
برای مشاوره و اطلاعات بیشتر در مورد سمعک های ماسکردار با شماره های مطب تماس حاصل فرمایید:
02188949368
02188958823
09105241071


سلام
خسته نباشید
برای درمان وزوز ناسی از سکته گوش چه کاری میشه انجام داد؟
برام ۵ بار تزریق کورتون انجام شد اما دیر تشخیص دادند
الان مجدد کفتند کورتون تزریق کنیم
ایا مفیده؟
این وزوز واقعا اذیتم میکنه و در زندگی دچار مشکل شدم.
ممنون میشم راهنمایی کنید

سلام
دوره طلایی برای درمان سکته گوش دو هفته اول بعد از شروع کم شنوایی است و هرچه از این دوره بگذره شانس یا احتمال برگشت شنوایی و علایمش کمتر میشه.
شما چند سری تزریق انجام دادید و نتیجه ای نگرفتید احتمال اینکه با تزریق های بعدی نتیجه بگیرید خیلی کمه.
تنها راه حل موفق برای شما استفاده از سمعک ماسکر دار است که هم از بدترشدن کم شنوایی شما جلوگیری کنیم تا درک گفتار خودتون رو حفظ کنید و هم با سمعک، وزوز گوش شمارو از بین ببریم.
هرچقدر زمان بگذره و تهیه سمعک رو به تاخیر بندازید عصب شنوایی شما ضعیف تر میشه و احتمال اینکه با سمعک هم جواب بگیرید به مرور کمتر میشه.
.
با شماره های مطب جهت تعیین وقت تماس بگیرید
02188949368
02188958823
09105241071

برای مشاهده نتایج و تجربه درمان سایر مراجعین هم به اینستاگرام مرکز فراشنوا مراجعه فرمایید:
www.instagram.com/samak_farashenava


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


09105241071
تماس با ما