چرا برخی از افراد دچار وزوز گوش یا هوهو گوش می شوند؟ آیا درمان قطعی برای وزوز گوش وجود دارد؟ بهترین روش درمان وزوزگوش چیست؟ و... سوالاتی می باشند که برای بسیاری از افراد با مشکل وزوزگوش مطرح شده است. در این بخش به صورت خلاصه به این سوالات پاسخ داده می شود.
چکیده مقاله درمان قطعی وزوزگوش
اگر تجربه شنیدن صدای سوت زودپز، صدای ترانس برق، صدای مهتابی، صدای آبشار، صدای فشار گاز، صدای زنگ، ویز ویز، هوهو، سوت کشیدن، زنگ زدن در سر یا گوش خود در طول روز دارید بدون شک شما از وزوز گوش رنج می برید. در واقع نوع صدای وزوزگوش، فرکانس و تیزی وزوز، شدت و بلندی، میزان آزاردهندگی وزوز، استرس ناشی از وزوز و حتی درمان وزوز برای هر فرد متفاوت می باشد اما به تمامی این صداها وزوزگوش یا تینیتوس گفته می شود.
در بعضی مواقع صدای وزوز می تواند در یک یا هردو گوش یا حتی در سر شنیده شود. دقت داشته باشید در مواردی که وزوز در سر شنیده می شود به احتمال قوی وزوز در هر دو گوش وجود دارد که به علت شدت بالای وزوز فرد محل یا درک صدای وزوز را در سر احساس می کند. حتی در مواردی فرد با وزوز دوطرفه می باشد اما شدت و بلندی وزوز هر گوش متفاوت می باشد.
عامل های بسیار زیادی در شروع وزوزگوش نقش دارند که شاید یکی از دلایل اینکه هنوز قرص یا دارویی برای درمان وزوز پیدا نشده است همین مورد و پیچیدگی های عصبی در وزوز باشد. با این حال یکی از مهمترین علت های ایجاد کننده وزوزگوش و افزایش دهنده شدت وزوز کم شنوایی می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که کم شنوایی به معنی مشکل در شنیدن صدای اطراف، صدای محیط و گفتار دیگران است اما برای وزوزگوش این حالت بسیار متفاوت است. به این معنی که ممکن است فرد دارای وزوز در هیچ شرایط دچار مشکل در شنیدن نباشد اما تنها در یک یا 2 فرکانس شنوایی دارای افت باشد و همین عامل شروع کننده وزوزگوش می باشند.
همچنین می توان به عواملی نظیر افزایش سن(پیرگوشی)، سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی، ضربه صوتی شدید، جرم گوش، بیماری های گوش(بیماری منییر، چسبندگی استخوانچه ها یا تواسکلروزیس، کلستئاتوما)، سکته گوش یا کری ناگهانی اشاره کرد. برای افراد با وزوز گوش مشکلاتی نظیر عدم تمرکز، خواب نامناسب، مشکل در محل کار، مشکلات احساسی، خلق و خوی فرد شود.
از جدیدترین درمان های وزوز گوش که می توان آنها را به عنوان درمان قطعی وزوز گوش نیز در نظر گرفت می توان به روش تحریک الکتریکی عصب واگ با جریان متناوب، صدادرمانی در فرکانس وزوز با دستگاه، صدادرمانی با سمعک های مخصوص وزوز، تقویت شنوایی با سمعک، دستگاه لیزر کم توان، موسیقی درمانی، روش درمانی TRT، روش درمانی CBT، رژیم غذایی و ویتامین درمانی اشاره کرد.
آیا درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد؟ زنگ یا وزوز گوش به صدایی گفته می شود که در سر یا گوش فرد بخصوص در محیط ساکت قابل شنیدن باشد. معمولا وزوز گوش در افراد بالای 50 سال اتفاق می افتد اما در بعضی موارد می تواند حتی در کودکان و بزرگسالان نیز دیده شود. همچنین وزوز گوش می تواند برای هر فردی از نظر علت ایجاد، شدت و فرکانس وزوز، مدت زمان شنیدن صدا، میزان آزاردهندگی ناشی از وزوز و حتی پاسخ به درمان متفاوت باشد.
از مهمترین علت های وزوز گوش کم شنوایی می باشد به این صورت که کم شنوایی(کم شنیدن صدا) سبب تغییر الگوهای مغزی می شود و همین عامل سبب شروع وزوز یا زنگ گوش می شود. دقت داشته باشید منظور از کم شنوایی دقیقا مشکل در شنیدن صدای اطرافیان یا گفتار نمی باشد. در واقع افت شنوایی حتی در یک فرکانس شنوایی می تواند به دلیل کاهش ورودی به عصب شنوایی سبب شروع وزوزگوش شود و فرد در شنیدن صدای اطراف و گفتار دیگران هیچ مشکلی نداشته باشد.
به طور معمول انواع وزوز گوش در دو حالت شنیده می شود:
*وزوز سابجکتیو
*وزوز آبجکتیو
در وزوز سابجکتیو صدای وزوز تنها برای خود فرد قابل شنیدن می باشد و اطرافیان قادر به شنیدن صدا نمی باشند اما در وزوز ابجکتیو نه تنها وزوز برای فرد بلکه برای اطرافیان نیز قابل شنیدن است. علت های ایجاد این دو نوع وزوز متفاوت می باشد و به طور کلی بیشتر وزوز بیماران به صورت سابجکتیو می باشد.
علت های زیادی در ایجاد وزوز گوش نقش دارند که در این مقاله تنها به مهمترین انها اشاره می شود:
احتمال کم شنوایی ناشی از سن(پیرگوشی) بعد از 60 سالگی افزایش می یابد. کم شنوایی یکی از مهمترین عوامل شروع وزوز گوش می باشد.
احتمال بروز وزوز در آقایان بیشتر از خانم ها می باشد.
با قرارگیری در صداهای بلند بخصوص در محل کار عاملی برای آسیب به گوش(کم شنوایی) و به مرور شروع وزوز گوش می باشد.
اختلال در عملکرد مناسب استخوانچه های گوش میانی به دلیل ایجاد بافت اسفنجی در محل اتصال استخوانچه رکابی و حلزون باعث ایجاد کم شنوایی و وزوز گوش می شود.
جمع شدن بیش از حد جرم(واکس گوش) در کانال گوش می تواند سبب کم شنوایی و وزوز گوش موقت شود.
وجود بیماری های گوش داخلی نظیر بیماری منییر، آسیب گردن یا سر، اختلال در رگ های خونی، فشار خون بالا، تومورهای سر یا گردن و... می تواند در شروع وزوز گوش نقش داشته باشند.
وزوز گوش می تواند از اثرات جانبی مصرف بعضی از دارو ها نظیر آسپیرین، آنتی بیوتیک ها، ضدافسردگی، داروهای سرطانی و... باشد.
تحقیقات بسیار زیادی بر روی وزوز گوش و درمان آن انجام شده است. از این روش ها می توانیم به استفاده از ویتامین ها، روش TRT، روش CBT، نوروفیدبک و بیوفیدبک، زالودرمانی، طب سنتی، طب سوزنی، صدادرمانی، مسکر یا پوشاننده، تحریک الکتریکی، تحریک مغناطیسی، سمعک های مخصوص وزوز گوش و غیره می توان اشاره کرد. به علت مکانیسم متفاوت وزوز گوش نتایج در تمامی بیماران یکسان نیست به این معنی که شاید یک روش برای تمامی بیماران پاسخگو و مناسب نباشد. اما در بین این روش ها بعضی از آنها نسبت به بقیه موارد اثردهی بیشتر و بهتری داشتند نظیر صدادرمانی، سمعک، تحریک الکتریکی.
در مقالات گذشته مربوط به وزوز گوش بیان کردیم که به دلیل مکانیسم و علت های متفاوت وزوز گوش درمان قطعی برای وزوز گوش وجود ندارد. هر یک از درمان های بیان شده به تنهایی در حدود 40 تا 50 درصد صدای گوش خود بیماران را برطرف می کند.
این درصد بر طبق مقالات بررسی شده برای هر یک از روش ها بیان شده است به طور مثال در حدود نیمی(نه تمام بیماران) از بیماران با انجام صدادرمانی در روز یا هفته های متوالی درصد وزوز گوششان کاهش پیدا می کند.
حال به این سوال در مورد درمان قطعی وزوز گوش پاسخ داده می شود:
بله درمان قطعی و مطمین تری برای برطرف کردن و کاهش رنج بیماران از صدای گوش خود وجود دارد. براساس تجربه در چندین سال بر روی بیماران با وزوز گوش ترکیب روش های درمانی بهترین گزینه در درمان یا کاهش شدت وزوز گوش می باشد.
تجربه نویسنده در درمان وزوز گوش بیمار به این صورت می باشد که بعد از ارزیابی اولیه شنوایی و تعیین دقیق شدت و فرکانس وزوز گوش بیمار روند درمانی وزوز گوش انجام می شود. از نظر تئوری زمانی که فرد دچار کم شنوایی حتی در یک فرکانس می باشد مغز جهت جبران آسیب فعالیت خود را افزایش می دهد که سبب تغییر الگوی فعالیت مغز می باشد.
بر همین اساس هدف درمانی باید تلاش برای برگرداندن فعالیت مغزی به حالت نرمال باشد. بر طبق این تئوری ابتدا با ارائه صدا بر منطقه آسیب دیده حلزون و عصب گوش شروع به تحریک حلزون و عصب گوش می شود و بعد از چند دقیقه تحریک در مورد میزان وزوز گوش از بیمار سوال می شود.
در اکثر بیماران در همان جلسه اول وزوز گوش حذف یا کاهش پیدا می کند سپس میزان ماندگاری نبود وزوز گوش مشخص می شود که هرچه این میزان بیشتر باشد میزان موفقیت درمان نیز بیشتر است.
با مشخص شدن میزان کاهش شدت و میزان نبود وزوز می توان از درست بودن روند انجام کار و تعیین درمان های بعدی استفاده کرد.
سپس نوبت به تحریک الکتریکی و دوباره برگرداندن فعالیت عصبی به حالت قبل می شود. استفاده از این دو روش علاوه بر تحریک عصب سبب می شود مغز نسبت به وزوز حساسیت و توجه کمتری نشان دهد که در درمان وزوز گوش بسیار مهم است.
در بیماران با عدم کم شنوایی(حتی در یک فرکانس) همین روش اما با دقت بیشتر در شدت های ارائه شده جهت جلوگیری از ضربه صوتی شدید و آسیب شنوایی انجام می شود.
همچنین استفاده از سمعک های مخصوص وزوز گوش برای هر دو حالت گزینه بسیار مناسبی می باشد زیرا زمان فعالیت و تحریک را افزایش می دهد. به این صورت که سمعک های مخصوص وزوز گوش علاوه بر توانایی تقویت صدا امکان ارائه نویز نیز در آنها وجود دارد. بنابراین برای بیماران با کم شنوایی امکان تقویت کم شنوایی و نویز وجود دارد و برای بیماران با عدم کم شنوایی تنها ارائه نویز(روش مسکر) در فرکانس و شدت وزوز انجام می شود.
در کنار انجام این درمان ها به بیماران مشاوره داده می شود که باید قرص های ویتامین B12 به صورت روزانه، ویتامین D به صورت روزانه یا ماهیانه، انجام ورزش های سبک متوالی، الگوی خواب منظم، کنترل استرس و اضطراب و... انجام دهند. ویتامین درمانی و کنترل شرایط بیمار به کاهش شدت وزوز گوش و میزان موفقیت درمانی وزوز گوش را افزایش می دهد.
در کلینیک شنوایی و وزوز فراشنوا علاوه بر انجام روش های بالا در جلسه دوم درمان انجام مشاوره روان شناسی اجباری می باشد(به صورت رایگان) تا بیمار بتواند روش های کنترل استرس و اضطراب، عدم توجه به وزوز گوش در اوقات بیکاری و تنهایی، کنترل ترس از وزوز گوش، آموزش کنترل عصبانیت و امکان ارتباط با اعضای خانواده و سایر افراد و... انجام می شود.
براساس تجربه می توان گفت با اینکه این روش ترکیبی در حدود 2 ساعت برای هر بیمار زمان لازم است اما در بیشتر از 90 درصد بیماران نتیجه مثبت کاهش شدت وزوز گوش نسبت به شدت اولیه یا برطرف شدن کامل وزوز گوش مشاهده شد.
همچنین در اکثر بیماران وزوز گوش در حدود 5 تا 8 سال وجود داشته است بنابراین در یک جلسه درمان انجام نمی شود بلکه به مرور و کنترل شرایط می توان وزوز گوش را به طور کامل برطرف کرد. توجه داشته باشید که حفظ کاهش و رفع وزوز گوش بعد از درمان وابسته به کنترل استرس و هیجانات بیمار می باشد.
تجربه نویسنده: در بیمار با دو تا سه سال وزوز گوش تجویز سمعک و ماسکر انجام شد که بعد از 2 ماه در گوش راست حذف وزوز و در گوش چپ با کاهش شدید مشاهده شد اما با شروع مجدد استرس و ترس شدت وزوز افزایش یافت. حتی در مواردی مصرف غذاهای رستورانی و فست فود بسیار سریع بر شدت وزوز گوش تاثیر داشتند.
مرکز تخصصی درمان وزوز فراشنوا در تهران به صورت تخصصی با دستگاه های جدید و پیشرفته و با استفاده از جدیدترین متد ها در درمان وزوز گوش فعالیت دارد. همچنین کلینیک شنوایی فراشنوا در زمینه تجویز جدیدترین سمعک های روزدنیا شامل سمعک های نامریی قابل شارژ سیگنیا، سمعک های نامریی اتیکن، بهترین سمعک های ماسکردار اتیکن، برنافن، یونیترون، فوناک و... نیز خدمات ارائه می دهد. همچنین این کلینیک در زمینه تجویز سمعک های مخصوص کودکان و ارزیابی شنوایی نوزادان با دستگاه ای بی ار و OAE خدمات ارائه می دهد. علاوه بر این موارد تنظیم و تعمیر فوری انواع مدل های سمعک از برندهای مختلف سمعک نیز در این مرکز در سریعترین زمان ممکن انجام می شود.
برای مشاوره رایگان با متخصصین فراشنوا با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
02188949368
09105241071
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.