وزوز گوش چیست؟
چرا وزوز گوش ایجاد می شود؟
همانطور که در مقالات قبلی بیان شد به هر نوع صدایی که در گوش یا سر در محیط ساکت(بدون حضور منبع صدای خارجی) شنیده شود وزوز گفته می شود. وزوز گوش می تواند در هر سن و جنسیت مختلفی دیده شود. طبق بررسی های انجام شده در حدود 18 درصد از مردم در جوامع صنعتی تحت تأثیر وزوز مزمن قرار دارند.
وزوز گوش می تواند در اثر عوامل زیادی از جمله کم شنوایی، نوروم های آکوستیک(تومور عصب شنوایی)، داروهای آسیب رسان به سیستم شنوایی، بیماری های گوش(عفونت گوش میانی، اتواسکلروزیس، منییر گوش)، در معرض بودن با صدای بلند یا صدای انفجار و گلوله، جرم گوش و سایر موارد ایجاد شود.
وزوز گوش می تواند سبب عدم تمرکز، مشکل شدید در خواب، افسردگی، استرس و اضطراب، کاهش تحمل و عصبانیت شدید، افسردگی و در موارد شدید سبب خودکشی شود. متخصصین در زمینه درمان وزوز گوش راههای مختلفی را پیشنهاد کرده اند اما به دلیل مکانیسم ناشناخته وزوز گوش و همچنین تغییر شدت وزوز گوش با عوامل مختلف روش ثابتی که برای تمامی بیماران نتیجه بخش باشد تاکنون یافت نشده است.
در درمان وزوز گوش علاوه بر داروهای آرامبخش، ضدافسردگی و ضداسترس داروی سیناریزین و بتاهیستین نیز بسیار تجویز می شود بنابراین در این مقاله قصد داریم در مورد میزان اثربخشی قرص سیناریزین صحبت شود. در مقاله قبلی در مورد تاثیر قرص بتاهیستین بر وزوز گوش نیز صحبت شده است.
قرص سیناریزین(cinarizin) چیست؟
کاربرد قرص سیناریزین چیست؟
قرص سیناریزین یکی از انواع آنتی هیستامین ها می باشد که با بلاک هیستامین سبب کاهش علایم بیماری در مغز می شود. همچنین این دارو جزء بلاکر های کانال کلسیم می باشد که در بهبود گردش خون در گوش داخلی و کاهش علایم سرگیجه، وزوز گوش و بیماری های گوش داخلی نظیر منییر کمک کننده است.
قرص سیناریزین در طول روز نیاز به دو تا سه بار باید مصرف شود که البته به دوز قرص و دستور پزشک بستگی دارد. همچنین به علت اینکه قرص سیناریزین با بلاک کردن سیگنل های تعادلی از سرگیجه جلوگیری می کند در صورتی که فرد از بیماری Motion Sickness(بیماری حرکت) رنج می برد باید 2 ساعت قبل از حرکت این دارو را مصرف کنند.
در مطالعات مشخص شده است که سیناریزین در 65% موارد از سرگیجه متوسط و در 89% موارد از سرگیجه شدید جلوگیری می کند.
از طرف دیگر، سیناریزین به دلیل مهار کانال های کلسیمی در گلبول های قرمز سبب شل شدن و افزایش قابلیت ارتجاعی دیواره سلولی گلبول های قرمز خون می شود. باافزایش انعطاف پذیری، به خون این اجازه داده می شود تا به طور موثر و کارامدتر از طریق عروق(حتی عروق باریک) خون و اکسیژن به بخش های آسیب دیده بخصوص در مغز منتقل شود.
آیا قرص سیناریزین در درمان وزوز گوش موثر است؟
در مقاله ای که در سال 2012 بر روی 43 خانم و 35 آقا با مشکلات سرگیجه و وزوز ناشی از اختلال عروقی انجام شده بود مشخص شد که بعد از 2 ماه مصرف سیناریزین بیماران با وزوز گوش در 38% موارد و بیماران با مشکلات سرگیجه در 43% موارد علایم بهبود مشاهده شد.
در مقاله دیگری سه روش درمانی وزوز گوش را با یکدیگر مقایسه کردند: بیوفیدبک، طب سوزنی و درمان دارویی(سیناریزین). نتایج به این صورت مشاهده شد که 50% بیماران با وزوز گوش با روش بیوفیدبک، 30% با روش طب سوزنی و 10% با روش دارودرمانی با استفاده از سیناریزین کاهش شدت وزوز گوش را گزارش کردند. همانطور که در نتایج مشخص شده است درمان با روش بیوفیدبک عملکرد و کارامدی بهتری نسبت به دو روش دیگر در کاهش شدت وزوز گوش از خود نشان داده است.
در مقاله دیگری که به مقایسه اثر درمانی آلپرازولام و سیناریزین بر درمان وزوز گوش در یک گروه 101 نفره در محدوده سنی 20 تا 75 سال پرداخته شده بود نتایج به این صورت مشخص شد که آلپرازولام در درمان کامل وزوز گوش بدون اثر و سیناریزین در درمان کامل 2.3% موفق بود. همچنین در 46% بیماران بهبودی در وزوز گوش با آلپرازولام و در 68% بیماران بهبودی از وزوز گوش با استفاده از سیناریزین مشاهده شد.
نظر نویسنده: طبق بررسی ها و مقالات انجام شده در این زمینه بیماران با وزوز گوش و سرگیجه با مصرف سیناریزین بهبود پیدا کرده اند. البته توجه داشته باشید که علت شروع و ایجاد وزوز گوش بسیار مهم می باشد. همانطور که در بخش بالا بیان شد سیناریزین بیشتر بر سیستم عروقی و افزایش خون رسانی تاثیر دارد بنابراین احتمالا در بیماران با وزوز های عروقی یا ضربان دار این دارو کمک کننده باشد.
اما در مواردی که وزوز به دلیل کم شنوایی ایجاد شده باشد می توان گفت به این علت که سیناریزین با افزایش خون رسانی و بهبود اکسیژن سبب ترمیم بخش های آسیب دیده می شود بنابراین احتمال دارد در کاهش شدت وزوز گوش کمک کننده باشد اما در درمان کامل موثر نباشد. بنابراین بهتر است در کنار سایر درمان های وزوز گوش، سیناریزین نیز مصرف شود.
سوالات متداول بیماران در مورد قرص سیناریزین و وزوز گوش
*آیا مصرف سیناریزین اثرات جانبی دارد؟
مصرف این دارو حتی در طولانی مدت اثرات جانبی خاصی برای فرد ایجاد نمی کند(احتمال خواب آلودگی یا گیجی با مصرف سیناریزین دیده می شود)
*چه مشکلی با قطع ناگهانی قرص سیناریزین ایجاد می شود؟
در صورت قطع ناگهانی این دارو احتمال برگشت علایم با همان شدت یا شدت بیشتر وجود دارد. قطع دارو باید زیرنظر پزشک و به صورت تدریجی انجام شود.
*چه افرادی نباید از داروی سیناریزین استفاده کنند؟
سیناریزین باید با احتیاط در بیماران مبتلا به نارسایی کبدی یا کلیوی استفاده شود. همچنین قرص سیناریزین حاوی لاکتوز است بنابراین بیماران با مشکلات ارثی نادر که در جذب لاکتوز مشکل دارند نباید از این سیناریزین استفاده کنند.
*چه داروهایی برای کاهش وزوز گوش تجویز می شود؟
معمول ترین داروهای ضدافسردگی که در رابطه با وزوز گوش استفاده می شوند شامل: کلومیپرامین، دزیپرامین، ایمی پرامین، نورتریپتیلین، پروتریپتیلین می باشند.
کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا
ارزیابی و درمان وزوز گوش با روش های جدید درمانی، تجویز جدیدترین سمعک های مخصوص کودکان و بزرگسالان، ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان، تهیه قالب های ضدصوت و ضدآب در مرکز فراشنوا ارائه می شود.
جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
اینستاگرام جهت مشاهده نتایج درمان:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)