حیطه فعالیت در وزوز گوش نسبت به سایر حیطه ها نیاز به اطلاعات و مطالعه بیشتری در زمینه های مختلف وزوز گوش دارد به این صورت که ابتدا باید علت دقیق وزوز گوش مشخص شود و سپس براساس علت ایجاد وزوز درمان یا روش های درمانی انجام شود. در واقع برای تمامی بیماران نمی توان تنها از یک روش استفاده کرد.
*مهمترین علت وزوز گوش ایجاد کم شنوایی حسی عصبی می باشد.
*ضربه روحی شدید، استرس بیش از حد، فشارهای عصبی
*در معرض قرارگیری طولانی مدت با صدا یا صدای انفجار
*مصرف داروی آسیب رسان به شنوایی
*وجود بیماری های مختلف گوش نظیر بیماری منییر، تومورهای شنوایی، بیماری اتواسکلروزیس
*وجود عفونت گوش در بخش گوش میانی، جرم در بخش کانال گوش
در بالا بیان کردیم که مهمترین علت ایجاد وزوز گوش کم شنوایی می باشد. کم شنوایی به هر میزانی سبب کاهش ورودی صدا به حلزون (نقش حلزون گوش داخلی تبدیل ارتعاشات صوتی به محرک های الکتریکی) و درنتیجه کاهش ورودی های الکتریکی(شلیک های عصبی) به عصب گوش می باشد. در نتیجه مغز یا سیستم شنوایی مرکزی جهت جبران این آسیب بهره مرکزی را افزایش می دهد.
این افزایش بهره سبب ایجاد پلاستیسیتی های جدید(تغییرات سیستم عصبی براساس ورودی های محیطی یا به طور ساده تر آپدیت شدن با شرایط جدید پلاستیسیتی گفته می شود) و در کنار آن وزوز یا شنیدن صدا در گوش یا سر ایجاد می شود.
سوال مهم: طبق گفته بالا چرا تمامی افرادی که دارای کم شنوایی می باشند دچار وزوز گوش نمی باشند و تنها تعداد کمی به این عاره دچار می شوند؟
دقت داشته باشید هر فرد دارای فیزیولوژی مخصوص خود می باشد که ممکن است در مقابله این تغییرات مقاوم تر باشد(نظیر مصرف دارو که برای هر فرد تاثیر یا عوارض مختلفی دارد). همچنین در تمامی رفرنس ها بیان شده است که تنها یک عامل برای شروع وزوز گوش کافی نیست و حتما باید چندین عامل در شروع این عارضه نقش داشته باشند برای مثال فردی با کم شنوایی حسی عصبی و فشارهای عصبی یا ضربه روحی مستعد زیادی برای شروع وزوز گوش می باشد.
در تئوری دیگری بیان می شود که فرکانس های بالا(صدای نازک یا زیر) جنبه مهاری دارند و زمانی که فرد دچار کم شنوایی فرکانس بالا می شود این مقاومت یا تعادل بین تحریک و مهار از بین می رود. در نتیجه با کاهش مهار(به دلیل آسیب در فرکانس های بالای شنوایی) بخش تحریکی سیستم عصبی افزایش می یابد. با این تغییرات سبب ایجاد پلاستیسیتی جدید در مسیر های عصبی شنوایی در مغز می شود که فرد مستعد ایجاد و شروع وزوز گوش می شود.
پس دقت داشته باشید هر یک از عوامل شروع وزوز گوش به علت تغییر ناگهانی الگوهای فعالیت عصبی سبب ایجاد پلاستیسیتی یا ایجاد راههای عصبی جدید در مغز می شوند که عارضه این تغییرات وزوز گوش می باشد. برای مثال زمانی که فرد در معرض صدای بسیار بلند(شلیک گلوله یا صدای انفجار و ترقه) قرار می گیرد دچار وزوز گوش می شود که گاهی بعد از چند روز از بین می رود و در موارد دیگر دایمی می شود.
سوال: علت شروع وزوزگوش بعد از ضربه صوتی شدید نظیر شلیک گلوله چیست؟
تصور کنید در طول روز دامنه شلیک های عصبی ثابت باشد و ناگهان با شنیدن صدای بلند این دامنه چندین برابر و افزایش پیدا کند. این تغییر در دامنه شلیک عصبی باعث ایجاد پلاستیسیتی موقت در مغز در مواجهه با این صدا می شود. در بالا بیان کردیم مغز با تغییر شرایط محیط خود را تغییر و آپدیت می کند. فشارهای روحی نیز با تحریک بیش از حد سیستم لیمبیک(کنترل احساسات و عواطف) سبب ایجاد تغییر در مسیرهای عصبی می شود که می توانند در شروع وزوز گوش نقش مهمی داشته باشند.
در بالا بیان کردیم که یکی از علت های اصلی شروع وزوز گوش به دلیل کم شنوایی حسی عصبی می باشد و درمان این مشکل تنها سمعک می باشد. سمعک براساس میزان کم شنوایی در فرکانس های مختلف تقویت را انجام می دهد و شنوایی فرد را به محدوده نرمال می رساند. استفاده از سمعک نه تنها از بروز وزوزگوش جلوگیری می کند بلکه مانع از بدترشدن و ضعیف تر شدن شنوایی و عصب شنوایی نمی شوند.
بسیاری از افراد زمانی که متوجه کم شنوایی خود می شوند حاضر به استفاده از سمعک نمی باشند و زمانی که افت شنوایی آنها بسیار بیشتر شود و در درک گفتار دچار مشکل شوند از سمعک استفاده می کنند اما این نکته را درنظر داشته باشید آسیب به عصب شنوایی غیرقابل بازگشت است به این معنی که اگر سال ها بعد از شناسایی کم شنوایی از سمعک استفاده شود عصب به محدوده نرمال برنمیگردد و حتی انتظار درک گفتار نرمال هم نباید داشته باشیم زیرا عصب عملکرد خود را از دست داده است. بنابراین بهتر است با شناسایی کم شنوایی در سریعترین زمان ممکن از سمعک استفاده شود. حتی استفاده روزانه به مدت 3 تا 4 ساعت از شروع وزوزگوش و بدترشدن شنوایی جلوگیری می کند.
استفاده از سمعک های مخصوص وزوز قابلیت تولید صدای نویز با پهنای باند مختلف(پهن باند یا باریک باند) را دارند که در درمان یا کاهش شدت وزوز گوش بسیار موثر می باشد. در واقع سمعک های مخصوص وزوزگوش علاوه بر اینکه قادر به تقویت صدا و گفتار در فرکانس های دچار آسیب می باشند امکان تولید نویز در فرکانس های مختلف را نیز دارند. استفاده از نویز در سمعک های ماسکردار سبب می شود که فرد توجه خود را از شنیدن به صدای وزوز دور کند و مهمتر از همه سبب تحریک منطقه عصبی که سبب شروع وزوز شده است می شود. به طور کلی صدادرمانی با ماسکر به مدت 3 تا 6 ماه و در بعضی از مقالات به مدت 1 سال زمان نیاز است.
دستگاه تحریک الکتریکی با تولید محرکات الکتریکی و تحریک عصب واگ به صورت غیرمستقیم بر روی سیستم شنوایی و مسیرهای عصبی شنوایی تاثیر مثبت دارد و سبب دوباره برنامه ریزی شدن مناطق درگیر در وزوز گوش می شود. در مقالات جدید بیان شده است که از هر دو روش تحریک الکتریکی و صدادرمانی به صورت همزمان استفاده شود تا بهترین اثرگذاری ایجاد شود. تعداد جلسات تحریک الکتریکی به طور میانگین 15 تا 20 جلسه و هر جلسه در حدود 1 ساعت زمان نیاز است.
توجه داشته باشید در هنگام استفاده از روش تحریک الکتریکی برای درمان وزوز باید در طول 5 تا 6 جلسه اول شاهد کاهش شدت یا کاهش آزاردهندگی وزوزگوش فرد باشیم و درغیراین صورت احتمال تاثیر روش تحریک الکتریکی برای بیمار بسیار پایین است و باید از روش دیگری استفاده شود. همچنین توجه به میزان کم شنوایی در احتمال تاثیرگذاری این روش بسیار اهمیت دارد. برای افرادی که دارای افت شنوایی متوسط و شدید می باشند احتمال کاهش و حذف وزوز با روش دستگاه تحریک الکتریکی بسیار پایین است.
در مقالات مختلف بیان شده است که کمبود ویتامین های دی، ب12، زینک، پتاسیم، آهن، منیزیم ارتباط مستقیم با وزوز گوش دارند. همچنین کمبود این ویتامین ها در تشدید شدت وزوز گوش نقش بسیار مهمی دارند. جبران این ویتامین ها سبب کاهش شدت وزوز گوش می شود اما سبب قطع کامل وزوز نمی شود. همچنین انجام رژیم غذایی مناسب همراه با مصرف ویتامین های بیان شده جزء درمان های خانگی وزوزگوش محسوب می شود و بیمار دارای وزوز باید در کنار سایردرمان ها انجام دهد. حذف نمک، فلفل، چای، قهوه، نسکافه، فست فود، نوشابه، سیگار، الکل، شکلات باید در رژیم غذایی فرد دارای وزوز لحاظ شود.
لیزرگوش، طب سوزنی، طب سنتی در درمان وزوز گوش طبق تجربه بیماران تاثیر بسیار ناچیزی بر وزوز گوش داشتند.
کلینیک فراشنوا با داشتن تیم مجرب از چندین متخصص شنوایی شناسی به صورت تخصصی در زمینه وزوز گوش فعالیت دارند تشکیل شده است. همچنین در این کلینیک سعی کردیم تمامی دستگاههای به روز دنیا که در مقالات و رفرنس ها به آن اشاره شده است فراهم شود. به همین سبب روش های صدادرمانی، سمعک های مخصوص وزوز گوش، دستگاههای تحریک الکتریکی، و چندین روش جدید که در مقالات بیشترین کارایی را دارند در مجموعه فراشنوا فراهم شده است.
تجویز انواع سمعک های نامریی، داخل گوشی و پشت گوشی ریک با تکنولوژی هوشمند در مرکز فراشنوا انجام می شود. جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
اینستاگرام فراشنوا جهت مشاهده نتایج و تجربه بیماران از درمان وزوزگوش و تجویز انواع مدل های سمعک:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.