وزوز گوش عبارت است از درک صدا مانند زنگ یا خش خش که در صورت عدم وجود محرک های خارجی در گوش یا سر ایجاد می شود. وزوز گوش در اثر آسیب به مسیرهای شنوایی عصبی در داخل گوش و مغز ایجاد می شود.
معمولاً صدا توسط گوش خارجی جمع آوری می شود و از طریق گوش میانی به گوش داخلی منتقل می شوند. گوش داخلی شامل عصب شنوایی و حلزون گوش است. حلزون به صورت یک لوله مارپیچ پیچیده با چندین هزار سلول مویی حساس است. زمانی که صدا به حلزون منتقل می شود، حرکت سلول های مویی در حلزون سبب ایجاد محرکات عصبی و شروع تحریک عصب شنوایی می شود. اما هنگامی که سلول های مویی در بخش یا بخش های مختلف حلزون گوش آسیب می بیند اطلاعاتی که از طریق عصب شنوایی به مناطق بالاتر منتقل می شود کاهش می یابد یا به صورت ناقص منتقل می شود.
با کاهش تحریکات عصبی به مغز به مرور سیستم عصبی مرکزی یا مغز سعی میکند با استفاده از سیگنالهای بخشهایی از حلزون که هنوز کار میکنند این کاهش فعالیت را جبران کند که به این جبران فعالیت توسط مغز جبران مرکزی گفته می شود. شروع جبران مرکزی در مغز هم دارای مزایا و هم معایب است. از مزایای شروع جبران مرکزی کمک به شنیدن و درک بهتر گفتار و صداهای اطراف می شود. از معایب و مشکلات جبران مرکزی شنیدن صدا یا وزوزگوش در گوش یا سر می باشد.
دقت داشته باشید بسته به این که کدام منطقه از حلزون یا عصب دچار آسیب شده باشد و جبران مرکزی در چه منطقه ای اتفاق افتاده باشد نوع صدای وزوز نیز متفاوت می شود. به طور مثال در افراد با کم شنوایی در فرکانس بالا در اکثر اوقات شکایت از تیز بودن وزوز گوش دارند. در مقابل افراد با کم شنوایی در فرکانس های بم دارای وزوز با صدای بم یا کلفت می باشند. توجه داشته باشید در اکثر موارد فرکانس وزوز گوش برابر است با فرکانسی که بیشترین افت شنوایی را دارد.
اعتقاد بر این است که تعداد زیادی از افراد حداقل یک دوره وزوز گوش را تجربه می کنند که شیوع آن با افزایش سن افزایش می یابد و در افراد بالای 60 سال بیشتر است. علائم وزوز گوش تقریباً در 20 درصد موارد غیرقابل تحمل است و در بین افراد مبتلا به اختلالات شنوایی غالب است. تقریباً 14 درصد از جمعیت بزرگسال دائماً از وزوز گوش رنج میبرند و 20 درصد از کسانی که چنین علائمی دارند ناراحتی قابل توجهی را تجربه میکنند. عمدتاً به دلیل ماهیت ذهنی این اختلال و مکانیسم های پیچیده ایجاد وزوزگوش تنها یک روش درمانی برای تمام افراد با وزوز موثر نمی باشد. تصور اشتباهی که افراد در مورد وزوزگوش خود دارند این است که وزوزگوش سبب بروز کم شنوایی یا آسیب به مغز می شود اما در اکثر موارد وزوز تنها سبب بروز مشکلات سایکولوژی نظیر استرس و اضطراب ناشی از وزوز، عدم تمرکز کافی، مشکل در حضور در محیط های پرسروصدا، حساسیت به صداهای بلند، افسردگی و مشکلات خواب می شود.
استراتژیهای مدیریت فعلی برای وزوز گوش شامل استفاده از صداهای خارجی برای منحرف کردن وزوز گوش(روش صدا درمانی)، لیزردرمانی، آموزش تکنیکهای آرامسازی و کاهش استرس، روش TRT، سمعک های ماسکردار برای افراد کم شنوا با وزوز، موسیقی درمانی، رژیم غذایی، ویتامین ها و تجویز داروهای آرامبخش برای کمک به کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و مشکلات خواب است.
به منظور تشخیص وزوز گوش شنوایی شناس ابتدا تمامی تست های شنوایی سنجی شامل ادیومتری(نوارگوش)، تمپانومتری، رفلکس اکوستیک و اتوسکوپی را انجام می دهد. همچنین انجام تست وزوز گوش برای تعیین فرکانس، شدت و میزان پوشش پذیری وزوز لازم و ضروری است. توجه داشته باشید در 90 درصد موارد کم شنوایی یا حتی افت شنوایی در یک فرکانس مهمترین عامل شروع وزوز گوش است از این رو انجام تست های شنوایی در مرحله اول لازم است.ی کند. همچنین نتایج این آزمایشات به تعیین علت احتمالی وزوز گوش نیز کمک می کنند. اگر کم شنوایی به عنوان علت وزوز شناسایی نشود دیگر گزینههای احتمالی شامل مصرف دارو، ضربه روحی شدید، مشکلات استرس، ضربه صوتی شدید، ضربه به سر یا سایر موارد برای بررسی عامل شروع وزوز باید بررسی شوند.
نور درمانی رنگی:
در حالی که LLLT برای درمان علت زمینه ای وزوز گوش استفاده می شود، نور درمانی رنگی برای درمان علائم استفاده می شود. ثابت شده است که خیره شدن به رنگ های خاص معمولا آبی، قرمز و سبز به بیماران کمک می کند تا علائم خود را تسکین دهند. لیزر درمانی سطح پایین (LLLT) اخیراً با نتایج دلگرم کننده در بیماران مبتلا به وزوز گوش آزمایش شده است. لیزر کاربردهای مختلفی در پزشکی دارد مانند کنترل درد، ترمیم زخم، ترمیم اعصاب، درمان وزوز گوش و بیماری منیر.
اعتقاد بر این است که درمان با نور لیزر سطح پایین ممکن است وسیله ای ساده و غیر تهاجمی برای تسکین علائم وزوز گوش باشد. در تئوری، نور لیزر سطح پایین به بافتهای هدف نفوذ میکند تا میتوکندری در سلولهای زیرین را برای تولید انرژی از طریق تولید آدنوزین تری فسفات (ATP) تحریک کند. به نوبه خود، ATP تقویتشده انرژی سلولی را تامین میکند و جریان خون را به سلولهای موی حلزون (سیلیا) افزایش میدهد تا به تنظیم سیگنالهای الکتریکی مختل شده توسط سلولهای مویی حلزون بیمار و/یا تحلیل رفته کمک کند. با تنظیم سیگنال های الکتریکی و جبران فعالیت آنها این امکان فراهم می شود که مغز فعالیت های عصبی خود را کنترل کند که سبب کاهش و حذف وزوز گوش شود.
لیزردرمانی بیشترین شانس را برای بهبود وزوز گوش نسبت به هر چیزی ارائه می دهد. لیزر درمانی بهترین شانس را برای کمک به درمان وزوز گوش یا کاهش شنوایی دارد زیرا در سطح سلولی، با فرآیندهای درمانی طبیعی بدن شما، تا سطح اعصاب و DNA کار میکند. این درمان و پاسخ ایمنی بدن را مستقیماً در محل درمان به حالت بیش از حد در می آورد. تابش لیزر می تواند تکثیر سلولی را بهبود بخشد، جریان خون را در کانال گوش داخلی افزایش دهد و فعالیت های سلولی را فعال کند که به ترمیم سلول های مویی کمک کند.
لیزر درمانی شامل دوازده جلسه 30 دقیقه ای در یک دوره چهار هفته ای (سه بار در هفته) است. بیماران در یک محیط آرام تحت درمان وزوزگوش قرار می گیرند. آنها می توانند به موسیقی پس زمینه آرامش بخش گوش دهند تا صدای بوق دستگاه لیزر را پنهان کنند. در طول قرار گرفتن در معرض لیزر بیمار روی تخت به صورت درازکش خوابیده است.
ناحیه تابش دستگاه لیزر در کانال گوش قرار داده می شود و فقط همان گوش تحت درمان قرار می گیرد. اگر بیماران وزوز گوش دو طرفه داشته باشند می توان ابتدا از گوشی که دارای وزوز با سطح شدت بالاتری است شروع شود و سپس لیزردرمانی برای وزوزگوش در سمت مقابل انجام شود. اگر بیماران نمی توانند وزوز گوش خود را به صورت فضایی اختصاص دهند، پروتکل به گونه ای است که به طور پیش فرض از گوش راست درمان شروع می شود. نور لیزر سطح پایین با استفاده از 3 لیزر با دوز کلی حداقل 4000 ژول اعمال می شود. اعتقاد بر این است که هر لیزر 830 نانومتر و 630 تا 700 نانومتر را به طور همزمان ساطع می کند.
تجربه نویسنده از درمان وزوزگوش:
دقت داشته باشید هر یک از روش هایی که تا کنون برای درمان وزوز گوش بیان شده است به تنهایی در درمان تمامی گروه های با وزوز گوش مناسب نمی باشند. به طور مثال در روش تحریک الکتریکی در صورت افت شنوایی زیاد بیمار این روش پاسخگو نمی باشد. بنابراین بهتر است ابتدا با تشخیص علت بروز وزوز گوش از چند روش به طور همزمان استفاده شود تا شانس بهبود و کاهش شدت وزوز افزایش یابد به طور مثال استفاده از لیزر جهت افزایش خون رسانی به بخش های آسیب دیده، تحریک الکتریکی جهت ریلکس کردن سیستم عصبی و تنظیم فعالیت عصبی، ویتامین درمانی جهت جبران نقص ویتامین هایی ضروری و بهبود فعالیت عصبی، سمعک جهت تقویت سیستم شنوایی و کاهش جبران مرکزی سیستم مرکزی شنوایی، صدادرمانی جهت پوشش و نادیده گرفتن(عدم توجه) وزوز گوش بهترین رضایت را در بین بیماران ایجاد می کند.
درمان تخصصی بیماران با وزوزگوش با استفاده از جدیدترین متد و روش های درمانی در کلینیک شنوایی فراشنوا انجام می شود. علاوه بر این تجویز جدیدترین سمعک های روزدنیا با قابلیت اتصال مستقیم به موبایل و گوش دادن به موسیقی همانند هندزفری با شرایط پرداخت اقساطی در این مرکز ارائه می شود.
جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
برای مشاهده تجربه درمان بیماران با وزوز گوش و رضایت از سمعک به پیج اینستاگرام فراشنوا مراجعه بفرمایید:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)
سلام من حدود 10سال است وزوز دارم چند روش درمان انجام دادم نتیجه نگرفتم ایا روش لیزر برای من کاربرد دارد؟
سلام
برای مشخص شدن اینکه چه روشی برای شما مناسبه ابتدا باید علت وزوز مشخص بشه
برای افرادی که وزوز ضربان دار لیزر کمک کننده است اما برای شما تا نتایج تست های شنوایی و ازمایش خون دیده نشه نمیشه هیچ نظری داد
مدارک تست های شنوایی تون رو برای واتس اپ مطب ارسال کنید راهنمایی می کنیم
برای اطلاعات بیشتر و تعیین وقت میتونید با شماره های فراشنوا تماس حاصل فرمایید:
09105241071
02188949368
02188958823
برای مشاهده تجربه و رضایت بیماران از درمان وزوز و تجویز سمعک پیج اینستاگرام فراشنوا را مشاهده کنید:
www.instagam.com/samak_farashenava
سلام
بنده تا حدودی افت شنوایی دارم در گوش چپم آیا با روش لیزر درمان میشه و شنواییم تقویت میشه؟
سلام. خیر. لیزر بیشتر برای بیماران با مشکل عروقی کاربرد داره. متاسفانه آسیب شنوایی غیرقابل برگشت هست و حتی درمان های جدید مثل سلولهای بنبادی، ژن درمانی و حتی داروها تایید نشدند و بیشتر روی حیوانات آزمایش شده است. بهترین کار اینه که چون افت شنوایی زیاد نیست روزی چند ساعت از سمعک استفاده کنید تا افت شنوایی شما بیشتر نشود و عوازضی مثل وزوز یا هایپراکیوسیس ایجاد نشود. با تشکر
سلام من از وزوز گوش خیلی رنج میبرم گوشم سنگین شده است چیز درمانی هست
سلام بله. باید تشریف بیارید مطب ابتدا تست شنوایی انجام شود سپس با انجام ارزیابی وزوز میتونیم دقیق بهتون بگیم که آیا با روش های ما وزوز قابل درمان هست یا خیر؟
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.