تعریف گفتار درمانی
قبل از بحث درباره مرکز گفتار درمانی دولتی بهتر است درباره گفتار درمانی تعریفی را برای شما شرح دهیم تا به طور نسبی با این مفهوم آشنا شوید.
گفتار درمانی یک نوع توانبخشی است که در آن یک برنامه درمانی برای مشکلات گفتاری و یا زبان ارائه میشود. این مشکلات ممکن است شامل مسائلی مربوط به بیان، روانتر بودن حرف زدن، پیچش صدا و محدود بودن واژگان در کلام فرد باشد.
مشکلات بیان عبارتند از این موارد: تلفظ نادرست کلمات توسط فرد، مشکلات مربوط به روان بودن گفتار مانند لکنت، تکرار صداها به صورت طولانی و موارد دیگر.
ممکن است که فرد اختلال تشدید هم داشته باشد اختلالات تشدید شامل مشکلاتی هستند که مربوط به گام، حجم و کیفیت صدا میشوند. توانبخشی گفتاردرمانی میتواند همه این مشکلات و موارد دیگر درمانی کرده و از بین ببرد.
افرادی که با این مشکلات مواجه هستند، میتوانند بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی یا آسیب مغزی باشند و یا همچنین کودکانی که در تلفظ کلمات و جملهبندی مشکل دارند.
در هر صورت میتوان گفت که گفتار درمانی روشی برای مقابله با این مشکل میباشد. روشهای گفتاردرمانی باید مطابق با پیشرفت بیمار تنظیم شود. برای همین است که تمرینات گفتار درمانی با گذشت زمان سختتر میشوند.
تعریف گفتار درمانگر و نحوه کار او
گفتار درمانگر به فردی گفته میشود که بتواند گفتار فرد را آسیب شناسی کرده و روشهای مختص به آن فرد ارائه دهد که درمان او زودتر انجام شود.
متخصصان گفتاردرمانی یا آسیب شناسان برای گفتار و زبان، با افرادی که در صحبت کردن یا بلع مشکل دارند کار خواهند کرد. این متخصصان باید از مراقبتهای بهداشتی با طیف گستردهای برخورد باشند.
کار یک گفتار درمانگر از آموزش به افرادی که شکاف کام دارند گرفته، تا کمک به آنها برای اینکه بتوانند به راحتی صحبت کنند را شامل میشود. کمک به افرادی که از لکنت زبان رنج میبرند، از وظایف گفتار درمانگر میباشد.
برخی از این افراد به عنوان مشاور خصوصی و برخی دیگر با بیمارستانها یا گروههای درمانی، همکاری میکنند. به طور کلی میتوان گفت که موقعیت شغلی یک گفتار درمانگر بسیار مناسب است و میتواند در هر جای کشور و دنیا مشغول به کار شود. این افراد بهتر است که مرکز گفتار درمانی دولتی را انتخاب کنند.
انواع گفتار درمانی
درمان تلفظ
برای افرادی که دچار خطاهای صوتی و یا جایگزینی صدایی میباشند، و یا جزئی از یک دسته کامل صداها در آنها وجود ندارد و همچنین کسانی که بیش از یک خطای تلفظی در گفتار خود دارند، همچنین کسانی که علاوه بر خطاهای واجی، دارای خطاهای تلفظی میباشند، مستقیمترین نوع درمان به این نحو میباشد.
در این روش گفتار درمانگر هر چیزی که برای درمان تلفظ نیاز دارید را به شما خواهد داد. این کار را با صداهای مجزا شروع خواهد کرد. سپس نوبت به هجاهای بی معنی، کلمات تکی، جملات، تمرینهای مکالمهای ساختاری، مکالمه بدون ساختار، خواهد رسید.
درمان واجی
این روش درمان برای کسانی که دچار مشکلات واجی هستند، و یا همچنین در تولید تمام گروههای صدا دچار مشکل میگردند، یا اینکه فهمیدن حرف این بیماران به دلیل وجود خطاهای صوتی زیاد دشوار میباشد، همه کودکانی که تا سنین مشخصی از فرآیندهای واجی استفاده میکنند(این مشکل بین سنین 3 تا 5 سال از بین میرود)، مناسب میباشد.
درمان این مشکل با درمان تلفظ متفاوت است چون که در این روش قرار نیست که با صداهای مجزا شروع کنید، بلکه باید با جفت کلمات مشابه یعنی جفتهای کمینه، شروع شود. در این روش درمانی از کل کلمات شروع خواهید کرد تا تفاوت بین تولید صحیح صدا و خطای کودکان را تشخیص دهید.
رویکرد چرخشی یا دورهای
این روش برای کسانی است که شرایط ذکر شده را دارند: گفتار این افراد، قابل درک نیست و فهمیدن کلمات آنها مشکل است. این افراد معمولا برخی از صداهای گفتاری را از قلم انداخته و برخی از صداها را با صداهای دیگر جا به جا میکنند.
همچنین در گفتار خود از صداهای صامت بسیاری استفاده نمیکنند. در این روش بجای اینکه کودکان تمرین زیادی روی یک فرآیند واجی کار کنند تا بلکه به آنها تسلط داشته باشند، فقط چند جلسه روی یک فرآیند کار خواهند کرد و سپس به مرحله بعد خواهند رسید. سپس، فرایندها به صورت دورهای و چرخشی تکرار خواهند شد تا بلکه دوباره مورد هدف قرار بگیرند.
رویکرد واژگان هستهای
این روش برای کسانی مناسب است که مشکلات گفتاری بسیار شدیدی داشته باشند، مانند بیحسی شدید در گفتار یک کودک. کسانی که توجه کافی به تمرین ندارند، باید از این روش گفتار درمانی استفاده کنند.
همچنین این روش برای کودکانی که پیشرفت بسیار کندی در حرف زدن دارند و یا قادرند که فقط چند کلمه حرف بزنند، مفید خواهد بود.
در این روش درمانی، لیست کوتاهی از کلماتی که کودک در تلفظ آنها دچار مشکل میشود، تهیه شده و مورد استفاده قرار میگیرد. این کلمات به صورت جداگانه تمرین خواهند شد و سپس کودک با هر آنچه که میخواهد بازی خواهد کرد این کار تا زمانی که قرار است با درمانگر صحبت کند، ادامه خواهد داشت. وقتی که این کلمات در گفتگو پیش میآیند، درمانگر باید سعی کند که تلفظ و بیان صحیح آنها را با کودک تمرین کند.
استفاده از متن
در این روش گفتار درمانگر باید سعی کند که هجاها را با اصوات دیگر که تولید آن را برای کودک راحتتر خواهد بود را کنار هم بیاورد.
به عنوان مثال ممکن است که تلفظ حرف ت در یک متن، دشوار باشد برای همین گفتار درمانگر میتواند، یک مصوت بلند کنار آن قرار دهد که تلفظ آن راحتتر شود. افرادی که به این روشهای درمانی نیازمند هستند میتوانند به یک مرکز گفتار درمانی دولتی، مراجعه کرده و با یک گفتار درمانگر همکاری کنند.
افرادی که نیاز به گفتار درمانی دارند
افرادی که از مشکل لکنت زبان رنج میبرند، افرادی که مشکلات تلفظی دارند، افرادی که بیماری اوتیستیک دارند، افرادی که توان ذهنی آنها پایین است، افرادی که در خواندن و نوشتن و ریاضیات دچار مشکل میشوند، و یا افرادی که مشکلات شنوایی دارند، افراد دارای شکاف کام و لب هستند،
کودکانی که گفتار و زبان آن ها با تاخیر رو به رو است، افرادی که بعد از صدمات مغزی زبان و بلع آن ها دچار مشکل شده است،
نوزادان نارسی که با مشکل مکیدن و بلع شیر مواجه هستند و… از افرادی هستند که باید به یک مرکز گفتار درمانی دولتی مراجعه کنند.
کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا
گفتار درمانی با جدیترین روش های روز دنیا با بهترین دکتر متخصص،درمان وزوز گوش با روش های مختلف(صدادرمانی، الکتریکی، ماسکر، TRT، موسیقی درمانی)، تجویز جدیدترین سمعک های 2022 با شرایط اقساط، ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان، ارزیابی شنوایی بزرگسالان در مرکز فراشنوا انجام می شود و همچنین باعث افتخار است که تاکنون در زمینه وزوز گوش و تجویز سمعک توانسته ایم رضایت بیش از 90 درصد بیماران مراجعه کنندگان به این مرکز را با روش های مختلف درمان و تجویز مناسب سمعک بدست بیاوریم.
جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
اینستاگرام جهت مشاهده نتایج درمان:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)