مسمومیت گوش چیست؟
مسمومیت گوش و داروهای اتوتوکسیک : کلمه Ototoxicity از دو کلمه oto به معنی گوش و toxicity به معنای مسمومیت تشکیل شده است؛ بنابراین به زبان ساده به مسمومیت گوش اشاره دارد. این میتواند به دلیل قرارگرفتن مداوم در معرض داروها یا مواد شیمیایی باشد که میتواند به گوش داخلی یا عصبی که سیگنالها را از گوش داخلی به مغز میفرستد آسیب برساند.
نکته جالبی که باید بدانید این است که گوش نهتنها به شنیدن کمک میکند؛ بلکه به حفظ تعادل در بدن نیز کمک میکند. ازاینرو، هنگامی که مسمومیت گوش در گوش رخ میدهد، بر یک یا هر دو عملکرد تأثیر میگذارد.
شدت و وقوع مسمومیت گوش به داروی مصرفی و همچنین عوامل دیگری مانند وراثت بستگی دارد. وضعیت مسمومیت گوش میتواند دائمی یا موقت باشد. این به این دلیل است که برخی از داروها باعث ایجاد برخی اثرات موقتی میشوند درحالیکه برخی از داروها میتوانند تغییرات دائمی در گوش ایجاد کنند.
در اینجا لازم به ذکر است که اکثر افرادی که سمیت گوش در آنها تشخیص داده شده است از فرم برگشتپذیر رنج میبرند؛ بنابراین، اگر داروی برگشتپذیر دارید، استراحت کنید؛ زیرا این مشکل کاملاً قابل درمان است.
مسمومیت گوش میتواند دو نوع باشد:
مسمومیت حلزونی – مسمومیت حلزون گوش، دستگاه شنوایی گوش است که منجر به مشکل در شنوایی میشود.
مسمومیت دهلیزی – مسمومیت عصب دهلیزی- حلزونی است که بر اندامهای شناخته شده برای حفظ تعادل تأثیر میگذارد.
مسمومیت گوش چگونه رخ میدهد؟
چندین دارو از جمله داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و مواد شیمیایی محیطی دارای پتانسیل اتوتوکسیک هستند. داروهای زیر میتوانند خطر مسمومیت گوش را افزایش دهند:
داروهای آسپرین: آسپرین و کینین شناخته شده است که این داروها باعث مسمومیت موقت گوش میشوند که میتواند منجر به وزوز گوش شود. شما میتوانید کاهش شنوایی داشته باشید، به خصوص زمانی که این داروها را در دوزهای بالا مصرف میکنید.
محصولات کینین مانند کلروکین، کینیدین، کینین یا آب تونیک میتوانند توانایی تعادل را کاهش دهند. بنابراین، توقف استفاده از این محصولات به طور کلی مشکل را از بین میبرد.
دیورتیکهای حلقه: اینها در صورت مصرف زیاد مسمومیت گوش موقتی ایجاد میکنند. علائمی که میتوانید احساس کنید کاهش شنوایی و همچنین صدای زنگ در گوش (وزوز گوش) است. اگر مصرف این داروها را متوقف کنید، علائم ممکن است معکوس شوند.
آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزید: هنگامی که این دارو وارد گوش داخلی میشود، تغییرات دائمی ایجاد میکنند. تغییراتی که احتمال وقوع آن وجود دارد کاهش شنوایی دائمی و حفظ تعادل مناسب است. این داروها میتوانند از طریق جریان خون یا استنشاق وارد گوش داخلی شوند.
داروهای ضد سرطان: این داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی تجویز میشوند، اما گاهی اوقات میتوانند به سلولها در جای دیگری از بدن از جمله گوشها آسیب بزنند یا از بین ببرند. شناخته شده است که اینها باعث کاهش شنوایی شدید یا دائمی میشوند.
مواد شیمیایی زیستمحیطی: مواد شیمیایی که در محیط یافت میشوند؛ مانند جیوه، دی سولفید کربن، مونوکسید کربن، سرب برای سلامتی مضر هستند. ازاینرو، قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی به هر طریقی میتواند کشنده باشد. ممکن است اختلالات شنوایی وجود داشته باشد که میتواند دائمی باشد.
علائم مسمومیت گوش چیست؟
علائم مسمومیت گوش میتواند در طول زمان ایجاد شود یا به طور ناگهانی رخ دهد.
زنگ زدن مداوم، وزوز، خشخش، غرش در گوش
حداقل کاهش شنوایی
مشکل حفظ تعادل
مشکل در شنوایی در یک یا هر دو گوش
سرگیجه
استفراغ و تکان دادن چشم
سردرد
احساس پری گوش
عدم تعادل بهگونهای که قادر به راهرفتن نیستید
جهش و تاری دید
راهرفتن با پاهای باز از هم
مشکل در راهرفتن در تاریکی
سبکی سر
بیثباتی
خستگی
ناشنوایی دائمی
درمان چیست؟
هیچ گزینه درمانی برای جبران آسیب شنوایی وجود ندارد. گزینههای درمانی که در حال حاضر در دسترس هستند بر کاهش آسیب به گوش و بازگرداندن عملکرد آن تمرکز دارند. دستگاههای زیر میتوانند به دستیابی به این عملکردها کمک کنند-
دستگاه تقویتکننده- پزشکان این دستگاه الکترونیکی را توصیه میکنند؛ زیرا این کار باعث کاهش نویز پسزمینه میشود. به فردی که مشکل شنوایی دارد کمک میکند تا بهتر بشنود. این به سادگی با تقویت صدا یا افزایش بلندی صدایی که به گوش میرسد عمل میکند.
سمعک: سمعک دارای سه قسمت است: یک میکروفون که صدای اطراف را میگیرد، یک تقویتکننده که صدا را افزایش میدهد و یک گیرنده که این صداها را به داخل گوش میفرستد.
کاشت حلزون شنوایی: این دستگاهها باید با جراحی کاشته شوند. اینها با دور زدن سیگنالهای گوش داخلی آسیبدیده مستقیماً به عصب شنوایی کار میکنند.
گاهی اوقات مشکل به مشکل شنوایی مربوط نمیشود؛ بلکه به حفظ تعادل مربوط میشود. در چنین مواردی، درمان دهلیزی تجویز میشود. درمان شامل تمریناتی است که به تعادل و هماهنگی کمک میکند. اکثر این تمرینات عبارتاند از:
خم شدن
ایستادن یا راهرفتن با چشمان کاملاً باز و سپس چشمان بسته
سر را در زوایای مختلف قرار دهید تا مایع یا زباله از قسمتهای خاصی از گوش خارج شود.
چگونه از مسمومیت گوش جلوگیری کنیم؟
گاهی مسمومیت گوش میتواند کشنده باشد. هنگامی که شما در جاده راه میروید و نمیتوانید به درستی بشنوید یا راه بروید، ممکن است تصادفات بزرگی رخ دهد. بنابراین، جلوگیری از بروز مشکل بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید. برای جلوگیری از سمیت گوش، این نکات را امتحان کنید
داروهای تجویز شده را که برای بدن ضروری هستند مصرف کنید.
ترکیبی از داروهایی که احتمال مسمومیت گوش را افزایش میدهند، مصرف نکنید.
هنگام استفاده از بیماریهای منتقله از هوا، از تهویه مناسب اطمینان حاصل کنید. یا پنجرهها را باز کنید، فن را روشن کنید، اصلاً از مواد شیمیایی استفاده نکنید.
خود را هیدراته نگه دارید. پس مقدار زیادی آب بنوشید.
کمشنوایی یا اختلالات تعادل پیامدهای جدی ارتباطی، آموزشی و اجتماعی دارد. یکی از دلایل ایجاد این آسیب مسمومیت گوش است. اگرچه مزایای داروهای اتوتوکسیک بیشتر از خطرات آنها است، اما نباید آن را نادیده گرفت. این به این دلیل است که وقتی مسمومیت گوش دائمی و گسترده رخ میدهد، اثرات وحشتناکی بر نحوه زندگی فرد میگذارد.
ارزیابی شنوایی نوزادان و گودکان با تست OAE و ABR، تجویز انواع مدل های سمعک همراه با ارزیابی و درمان وزوز گوش در مرکز فراشنوا قابل انجام می باشد.
جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
اینستاگرام جهت مشاهده نتایج درمان:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)