مفهوم گفتار درمانی
گفتار درمانی یکی از شاخههای توانبخشی محسوب میشود. در این روش درمانی، در واقع اختلالات مرتبط با گفتار و زبان بررسی شده و مشخص میشوند. در گفتار درمانی، بعد از تشخیص اختلال موجود در زبان و گفتار، از تکنیکهای مختلفی بهرهگیری میشود که وضعیت زبان و گفتار فرد بهبود یابد. بسیاری از افراد مخصوصا کودکان، در تلفظ برخی از حروف مشکل دارند. به عنوان مثال حرف س یکی از حرفهایی است که برخی از کودکان در تلفظ آن به مشکل برمیخورند. به منظور بهبودی گفتار و تلفظ این حرف، کودک باید تحت درمان قرار بگیرد. در ادامه این مطلب توضیحات بیشتری راجع به گفتار درمانی حرف س به کودک، خواهیم داد.
منظور از گفتار درمانگر
حال که در تیتر بالا با مفهوم گفتار درمانی آشنا شدهاید، وقت آن است که بدانیم گفتار درمانگر کیست و چه کسی کار گفتار درمانی را انجام میدهد.
برای این که اختلالات گفتاری یک فرد بهبود یابد، باید به یک کلینیک گفتار درمانی مراجعه کند. سپس آن شخص باید با یک پزشک ملاقات کند که مشکلاتش را با او در میان بگذارد.
پزشکی که بتواند شما را در مشکلات گفتاری راهنمایی کند و برای بهبود آن مشکل تلاش کند، گفتار درمانگر نامیده میشود. گفتار درمانگر باید در زمینه آموزش حروف مختلف مهارت کافی داشته باشد. به عنوان مثال باید بتواند در زمینه گفتار درمانی حرف س به کودک به صورت کارآمد عمل کند.
آموزش حرف س در گفتار درمانی
آموزش حرف س کار سختی در گفتار درمانی میباشد و به زمان زیادی احتیاج دارد. البته لازم به ذکر است که سن فردی که در تلفظ حرف س مشکل دارد هم بسیار مهم است.
تلفظ حرف س در گفتار افراد تاثیر زیادی دارد و برای همین اگر آموزش تلفظ آن نادرست باشد، ممکن است لکنتهای زیادی در آینده ایجاد کند.
به طور کلی میتوان گفت که با مراجعه به یک کلینیک گفتار درمانی مشکل شما در تلفظ این حرف برطرف خواهد شد. اما لازم به ذکر است که حل مشکلات تلفظی در حرف س و دیگر حرفها در کودکی راحتتر است و به زمان کمتری احتیاج دارد.
بنابراین توصیه میکنیم که از زمان کودکی، پیگیر مشکلات تلفظی شوید و از یک گفتار درمانگر یاری بخواهید. انجام گفتار درمانی حرف س به کودک، کاری است که باید به دست یک متخصص در این زمینه انجام شود.
کودکان در چه سنی باید حرف س را به درستی تلفظ کنند؟
کودکان تا وقتی که به سن پنج سالگی یا همان ۶۰ ماهگی میرسند، باید بتوانند حرف س را به راحتی تلفظ کنند. در غیر این صورت باید برای گفتار درمانی اقدام کنند که مشکل آنها زودتر و راحتتر حل شود.
مشکلات موجود در تلفظ حرف س
جایگزین کردن حرف س با حروف دیگر
برخی از کودکان به جای حرف س، از حرف دیگری استفاده میکنند. جایگزین کردن حرف س مشکلی است که در برخی از کودکان وجود دارد. (به عنوان مثال گفتن تابون به جای صابون)
حذف صدای س از کلمات
برخی از کودکان حرف س را از کلمات حذف میکنند. این مشکل در بین کودکان، بسیار شایع تر از موارد دیگر است. به عنوان مثال اگر یک کودک به جای کلمه مسواک، مواک را به کار ببرد، این مشکل را در گفتار خود دارد.
خرابگویی یا لیسپ
این مشکل هم در بین کودکان رایج است. لیسپ به مشکلی گفته میشود که در آن فرد حرف س و یا حرفهای دیگر را به درستی تلفظ نکند.
به عنوان مثال اگر نوک زبان فرد، برای به کار بردن این حرف بین دندانها قرار بگیرد، باید گفت که آن فرد مشکل لیسپ در تلفظ حرف س دارد.
و یا همچنین اگر هوا به جای اینکه از جلوی دهان خارج شود، از اطراف دهان بیرون بیاید، باز هم باید گفت که فرد این مشکل را داراست. در صورت وجود چنین مشکلاتی باید حتما برای گفتار درمانی اقدام کنید.
آیا مشکل تلفظ حرف س در بزرگسالان قابل حل است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که قطعا بله. درست است که حل مشکلات گفتاری و تلفظی در بزرگسالان به زمان بیشتری احتیاج دارد اما این موضوع قابل حل است.
درباره این موضوع میتوان به یک ضربالمثلی مانند «ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است» اشاره کرد. با این اوصاف میتوانیم بگوییم که هر موقع که بتوانید برای گفتار درمانی اقدام کنید، وقت مناسبی برای حل مشکل شما خواهد بود. اما سعی کنید که در زمان کودکی برای حل این مشکل اقدام نمائیدکه نتیجه بهتری بگیرید. گفتار درمانی حرف س به کودک، بسیار راحتتر از گفتار درمانی به بزرگسالان میباشد.
راهکارهایی برای حل مشکل تلفظ حرف س
مراجعه به مراکز گفتار درمانی
مراجعه به یک کلینیک گفتار درمانی و بیان مشکلات تلفظی با آسیب شناس یا گفتار درمانگر، از قطعیترین راه حلها برای حل مشکلات تلفظی است. این کار را میتوانید بدون درنگ انجام دهید چون که گفتار درمانگر با بررسی مشکلات تلفظی شما یک روش مناسب برای درمان شما در نظر خواهد گرفت.
تمرین تلفظ حرف س
راه حل دیگر این است که شما روزانه تمرین تلفظ حرف س انجام دهید. برای این کار میتوانید زبان خود را پشت دندانهای پایینی، ثابت نگه دارید (جایی که لثه به دندانها میرسد).
بعد از اینکه زبان را ثابت نگه داشتید، سعی کنید که زبانتان را به اطراف منحرف نکنید. حال میتوانید در عین حال که زبان را پشت دندان ثابت نگه داشتهاید، به آینه نگاه کنید و لبخند بزنید.
سپس به آرامی و بدون ایجاد فشار حرف س را تلفظ کنید. این راهکار فقط برای تمرین است. یک گفتار درمانگر، شما را از راه درستی راهنمایی خواهد کرد که بتوانید با مشکل تلفظی خود مقابله کنید.
هشداری برای والدین کودک
بسیاری از کودکان، با نوک زبان خود حرف میزنند و این یک امر عادی است. والدین وقتی که میبینند که کودکشان با نوک زبان حرف میزند از شیرینی کودکان خود به وجد میآیند. اما یک کودک فقط تا پنج سالگی امکان این را دارد که با نوک زبان حرف بزند.
ممکن است که این مشکل به مرور زمان کمرنگ و حذف شود. اما لازم به ذکر است که اگر این مشکل ادامه پیدا کرد، باید بدانید که کودک شما مشکل گفتاری دارد و باید حتما اقدام به گفتار درمانی کنید که این مشکل در آینده باعث کمرویی کودک نشود.
کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا
گفتار درمانی با جدیترین روش های روز دنیا با بهترین دکتر متخصص،درمان وزوز گوش با روش های مختلف(صدادرمانی، الکتریکی، ماسکر، TRT، موسیقی درمانی)، تجویز جدیدترین سمعک های 2022 با شرایط اقساط، ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان، ارزیابی شنوایی بزرگسالان در مرکز فراشنوا انجام می شود و همچنین باعث افتخار است که تاکنون در زمینه وزوز گوش و تجویز سمعک توانسته ایم رضایت بیش از 90 درصد بیماران مراجعه کنندگان به این مرکز را با روش های مختلف درمان و تجویز مناسب سمعک بدست بیاوریم.
جهت مشاوره تلفنی و آنلاین با شماره های زیر با ما در ارتباط باشید:
09105241071(مشاوره آنلاین)
02188958823
02188949368
اینستاگرام جهت مشاهده نتایج درمان:
Samak_farashenava (سمعک فراشنوا)