10 علل و علت کم شنوایی :: عوامل زیادی می توانند در کم شنوایی نقش داشته باشند که در زیر به چندین مورد از علل های کم شنوایی اشاره می شود:
کم شنوایی ناشی از نویز مواجهه طولانی مدت با صداهای بلند (کم شنوایی ناشی از نویز یا NIHL) به مرور سبب آسیب شنوایی دائمی می شود. طبق کتب رفرنس با افزایش زمان قرارگیری در سروصدا باید شدت کاهش یابد(یا برعکس) به معنی اینکه اگر در محیط کار شدت بالایی وجود دارد باید زمان کمتری در ان محیط باشیم (در حدود 3045 دقیقه در محیط ساکت باشیم). مواجهه در صدای بلند ابتدا سبب کم شنوایی موقت می شود اما اگر فرد سریعا به محیط ساکت برود یا به سیستم شنوایی خود استراحت بدهد، دیگر شنوایی آسیب نمی بیند اما اگر فرد دائم در محیط باشد کم شنوایی دائمی ایجاد می شود. براساس اندازه گیری های انجام شده به صورت تقریبی می توان شدت وسایل در شکل زیر مشاهده کرد.
کم شنوایی ناشی از فشار آب غواضی یا شنا کردن در عمق زیاد آب به دلیل در معرض قرارگیری فشار زیاد یا تغییرات زیاد فشار می تواند سبب پاره شدن پرده گوش، آسیب به استخوانچه های گوش میانی و یا حتی کم شنوایی دائمی شود. حتی در مواردی نظیر پرواز کردن با هواپیما، قرارگرفتن در ارتفاع زیاد شبیه به غواضی در عمیق زیاد آب است. همچنین برخورد ضربه شدید به سر می تواند باعث جابجایی استخوان های گوش میانی یا آسیب اعصاب و در نتیجه کاهش دائمی شنوایی گردد. با این حال اگر گوش میانی عفونت نداشته باشد پرده گوش در مدت چند هفته بهبود می یابد(البته بستگی به اندازه پارگی دارد، در صورت پارگی زیاد با جراحی مشکل حل می شود) اما آسیب به حلزون می تواند دائمی باشد و درمان آن تنها استفاده از سمعک مناسب است.
کم شنوایی ناشی از دارو مصرف برخی داروها نظیر خانواده مایسن ها (جنتامایسن، ازیترومایسن و…) در ایجاد کم شنوایی و آسیب شنوایی نقش مهمی دارند. همچنین مصرف داروهای دیگر نظیر داروهای ضد سرطان نیز در ایجاد کم شنوایی باید در نظر گرفته شود. به یاد داشته باشید مصرف آنتی بیوتیک ها حتی اگر از حد مجاز بیشتر شود می تواند در کم شنوایی نقش داشته باشد. مصرف بیش از حد و سرخود داروها سهم بسیار زیادی در ایجاد کم شنوایی تمام سنین دارد. در بعضی موارد عدم استفاده از دارو به دلیل بیماری (قلبی، سرطان، سکته مغزی) اجتناب ناپذیر است به همین دلیل چک آپ و ویزیت هر 6 ماه بسیار عاقلانه و مفید می باشد. همچنین مصرف مداوم بعضی دارو ها نظیر آسپیرین سبب وزوز گوش و کم شنوایی می شوند که با قطع دارو وزوز گوش و کم شنوایی از بین می روند( برگشت پذیر می باشند).
برخی توده های غیر سرطانی مثل استئوما (ورم استخوان)، برآمدگی استخوانی، زوائد اضافی و پولیپ های خوش خیم می توانند کانال گوش را ببندند و کاهش شنوایی رخ دهد. به دلیل بسته شدن کانال گوش و بدشکلی ظاهری با عمل جراحی می توان عملکرد شنوایی و ظاهر را بهبود بخشید. آکوستیک نوروما (Acoustic neuroma) یک نوع تومور است که روی عصب شنوایی و حفظ تعادل در گوش داخلی رشد می کند و مشکلاتی نظیر عدم تعادل و کم شنوایی ایجاد میکند که تنها راه حل جراحی می باشد.
کم شنوایی ناشی از صدای انفجار صدای ناشی از انفجار نوعی کم شنوایی ناشی از نویز می باشد که در بالا در مورد آن صحبت شده است. فرق بین این دو حالت در میزان شدت وارد شده به گوش می باشد. در صدای انفجار نظیر ترقه، دینامیت و ترقه و مواد محترقه صدای باشدت بسیار بلند به صورت ناگهانی به گوش ضربه وارد می کند و حتما باعث کم شنوایی دائمی و وزوز گوش می شود. اما در کم شنوایی ناشی از نویز به دلیل مواجهه طولانی مدت در محیط پرسروصدا کم شنوایی ایجاد می شود. در هردو حالت کم شنوایی ایجاد می شود و بیشتر در فرکانس های بالا که برای درک گفتار بسیار مهم می باشند. استفاده از محافظ های گوش یا هدفون های محافظ برای این محیط ها بسیار مناسب است و تا حدودی از شدت نویز می کاهد. همچنین در بعضی موارد مواد منفجره باعث پارگی پرده گوش و یا آسیب گوش داخلی می شود (در این موارد از گوش خون می آید).
کم شنوایی ناشی از موسیقی مواجهه طولانی مدت با هر نوع صدای بلند بیشتر از ۸۵ دسی بل می تواند باعث آسیب شنوایی شود. زنگ زدن گوش یا وزوز گوش بعد از این صداها می تواند چند ساعت، چند روز، چند هفته و یا برای همیشه ادامه داشته باشد. حضور در کنسرت برای خود خواننده و سایرین می تواند کم شنوایی ایجاد کند. برای جلوگیری از آسیب یا کاهش شنوایی میتوان از قالب گوش استفاده کرد یا میزان مواجهه خود را با این صداها کاهش دهیم.
کم شنوایی ناشی از استفاده از هدفون با صدای بلند آیا هنگام گوش دادن به آهنگ و موسیقی با هدفون، صدای آن را دیگران می شنوند؟ در این صورت معلوم می شود صدای موسیقی شما خیلی زیاد است. گوش دادن به آهنگ بلند از طریق هدفون باعث تغییرات موقتی یا دائمی در شنوایی می شود. قرارگیری صدا در کانال گوش سبب بلندتر شدن صدا می شود به طور مثال خروجی صدا روی موبایل گزینه 8 می باشد اما وقتی در کانل گوش قرار می گیرد شدت صدا به 12 می رسد و همچنین خروجی هدفون ها کنترل کافی بر روی صدا ندارد. این افزایش صدای هندزفری می تواند به مرور سبب کم شنوایی ناشی از نویز و کم شنوایی دائمی شود. برای جلوگیری از آسیب باید از این قانون پیروی کنیم: هرچقدر شدت صدا افزایش یابد، زمان استفاده کم شود یا برعکس. پیشنهاد مطالعه تومور عصب شنوایی و کم شنوایی برای جلوگیری از آسیب شنوایی، صدای آهنگ را کم کنید و مدت زمان کوتاهی در حدود ۴۵ دقیقه در روز به آهنگ گوش کنید یا در بین زمان های استفاده به گوش خود استراحت صوتی دهید.
کم شنوایی ناشی از جرم گوش جرم گوش با بستن مجرای گوش از انتقال کامل صدا به بخش های بعدی جلوگیری می کند که همین امر می تواند سبب کم شنوایی شود. هم چنین باعث درد گوش و احساس سنگینی و گرفتگی در گوش می شود. از طرف دیگر وجود جرم گوش نرمال به دلیل ایجاد حالت اسیدی در مجرا از رشد باکتری ها و میکروب ها می کاهد. برای خارج کردن جرم گوش نیاز به ساکشن یا شستشوی گوش توسط متخصص گوش حلق بینی می باشد.
کم شنوایی های مادرزادی که کودک در همان بدو تولد دچار کم شنوایی است یا بیماری هایی که در همان ابتدا با کودک همراه است(نظیر شکاف کام). در نوزاد نارس، دچار زردی خون، قرارگیری در بخش nicu، آسیب در طی زایمان، کمبود اکسیژن و … احتمال بروز کم شنوایی بیشتر می باشد.
کلینیک شنوایی فراشنوا با فعالیت در تمام زمینه های شنوایی(تجویز سمعک، ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان، ارزیابی و درمان های جدید و قطعی وزوز گوش، مانورهای سرگیجه) فعالیت دارد. برای مشاوره و تعیین وقت با شمارهای سمعک فراشنوا تماس حاصل فرمایید: 02188949368-09125241071
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.