کلینیک تخصصی درمان وزوز گوش فراشنوا در تهران
وزوز گوش یا تینیتوس چیست؟
به هر صدایی که داخل گوش یا سر شنیده شود وزوز گوش گفته می شود. در اکثر موارد شکایت اصلی از وزوز گوش در هنگام شب و موقع خواب می باشد که دلیل این امر ساکت بودن محیط و عدم وجود نویزهای زمینه در محیط اطراف می باشد.
وزوز گوش می تواند تنها در یک گوش یا هر دو گوش شنیده شود. همچنین به دلیل تنوع در عامل های بروز وزوز گوش نوع صدای وزوز می تواند از نظر شدت(بلندی صدا) و فرکانس برای هر فرد مختلف باشد به طور مثال صدای خش خش، سوت، هیس، ششش، زودپز، صدای هوا یا باد و مدل های مختلف دیده شود.
چرا وزوز گوش ایجاد می شود؟
مهمترین عامل شروع وزوز گوش چیست؟
عامل یا عوامل شروع وزوز گوش بسیار متنوع می باشد اما مهمترین عامل شروع وزوز گوش کم شنوایی است. دقت داشته باشید زمانی که به بیمار گفته می شود کم شنوایی عامل شروع وزوز گوش شماست در پاسخ می گوید من در شنیدن صدا هیچ مشکلی ندارم. به این نکته توجه کنید که بروز افت شنوایی در یک فرکانس می تواند باعث وزوز گوش شود بدون اینکه فرد در شنیدن صدا دچار مشکل باشد.
بنابراین به طور کلی می توان گفت بروز کم شنوایی حتی در یک فرکانس مهمترین و شایع ترین عامل شروع وزوز گوش است.
عامل دیگری که می توان به آن اشاره کرد ضربه صوتی یا در معرض بودن صدای بلند است. به طور مثال فردی که در محیط پرسروصدای کارخانه(بخش تراشکاری) مشغول به کار است یا فردی که به دلیل شلیک گلوله دچار ضربه صوتی می شود.
ضربه صوتی یا در معرض بودن در محیط پرسروصدا به دلیل آسیب به حلزون و عصب شنوایی می تواند باعث کم شنوایی شود و به مرور به دلیل داشتن کم شنوایی وزوز گوش شروع می شود.
همچنین در بعضی موارد ضربه صوتی باعث بروز وزوز موقت می شود که بعد از چند روز به صورت خودبه خودی وزوز از بین می رود. توجه داشته باشید اگر بعد از چند روز وزوز به صورت خودبه خودی حذف نشد اقدامات درمانی ضروری است. اما حالت دوم یعنی در معرض بودن صدای بلند احتمال دایمی بودن وزوز بسیار بالا می باشد.
عامل سوم ضربه روحی، احساسی و استرس های شدید می باشد. در این حالت به دلیل فعالیت زیاد مسیر های غیرشنوایی نظیر سیستم لیمبیک وزوز گوش شروع می شود. سیستم لیمبیک در مغز در کنترل احساسات و عواطف نقش دارد.
به طور مثال ضربه روحی ناشی از فوت یکی از اقوام می تواند سبب شروع وزوز گوش شود یا استرس و اضطراب بیش از حد ناشی از فعالیت یا کار نیز یکی دیگر از عامل های شروع وزوز گوش محسوب می شود.
سوال مهم:
برطبق صحبت های بالا، چرا تمام افراد با کم شنوایی یا افرادی که در محیط های کار پرسروصدا فعالیت دارند دچار وزوز گوش نمی باشند؟
در مقالات دلیل این امر را تفاوت های بین افراد و ژنتیک فرد(میزان عکس العمل فرد به شرایط محیطی) بیان کرده است.
به طور مثال فرد با پیرگوشی(کم شنوایی ناشی از سن) که در شنیدن صدا دچار مشکل است وزوز گوش ندارد اما در مقابل فرد جوانی که هیچ مشکل شنوایی ندارد یا افت کمتری دارد دارای وزوز گوش است.
عامل چهارم مصرف داروهای اتوتوکسیت است. داروهایی اتوتوکسیت به داروهایی گفته می شود که سبب آسیب به حلزون و سلول های مویی شنوایی می شود. مصرف این داروها به مرور با آسیب به سلول های مویی در حلزون سبب بروز کم شنوایی و به دنبال آن کم شنوایی سبب شروع وزوز گوش می شود.
عامل پنجم بیماری های گوش میانی و داخلی(حلزون و عصب شنوایی) نظیر جرم گوش، عفونت های گوش میانی، پارگی پرده گوش، اتواسکلروزیس، بیماری منییر، تومورهای عصب شنوایی و ... نیز می توانند در ایجاد وزوز گوش نقش داشته باشند.
عامل ششم مشکلات قلبی و عروق نظیر تنگی یا گرفتگی عروق، غلظت خون بالا و... نیز می توانند در شروع وزوز ضربان دار نقش داشته باشند.
برای درمان وزوز گوش باید به کجا مراجعه کنیم؟
برای درمان وزوز گوش بهتر است ابتدا با مراجعه به کلینیک های شنوایی سنجی وضعیت سیستم شنوایی(سالم بودن شنوایی یا کم شنوایی) و گوش میانی(جرم گوش، پارگی پرده گوش، عفونت گوش، چسبندگی استخوانچه ها) بررسی شوند. زیرا همانطور که در بخش بالا بیان کردیم مهمترین عامل شروع وزوز گوش کم شنوایی است بنابراین بهتر است در ابتدا از سالم بودن شنوایی اطمینان حاصل کنیم.
در ادامه با مشخص شدن عامل شروع وزوز گوش مراجعه به متخصص گوش حلق بینی، مغزواعصاب یا روان شناس جهت تجویز دارو یا انجام عمل جراحی لازم می باشد به طور مثال در صورت وجود جرم گوش، پارگی پرده گوش یا عفونت گوش میانی نیاز به تجویز دارو توسط متخصص گوش حلق بینی می باشد یا در صورت وجود کم شنوایی تجویز سمعک مخصوص وزوز گوش توسط متخصص شنوایی شناس لازم می باشد.
سوال بیماران با وزوزگوش:
آیا وزوز گوش می تواند سبب کم شنوایی شود؟
خیر. وزوز نمی تواند باعث کم شنوایی شود.
در تمامی مقالات اخیر اثبات شده است که مهمترین عامل شروع وزوزگوش کم شنوایی است. افت شنوایی حتی در یک فرکانس بدون آنکه بر شنیدن صدا یا درک گفتار تاثیر منفی داشته باشد می تواند سبب وزوزگوش یا شنیدن صدا درگوش یا سر شود. بنابراین دقت داشته باشید این تصور که وزوز باعث کم شنوایی می شود کاملا غلط است.
به این مثال دقت کنید: فرد با افت شنوایی ملایم رو به متوسط در فرکانس های بالا که تنها در محیط های شلوغ، فاصله های دور، صدای خانم ها از راه دور دچار مشکل در شنیدن و درک گفتار است و این مشکل در شنیدن را ناشی از عدم توجه یا شلوغی محیط می داند. حالا با گذشت زمان به دلیل عدم استفاده از سمعک و تحریک ناکافی عصب شنوایی وزوزگوش با صدای سوت و تیز شروع می شود. بنابراین بیمار وزوزگوش را مقصر شروع کم شنوایی خود می داند اما در واقع وزوز عارضه یا نشانه کم شنوایی بوده است که به دلیل عدم درمان کم شنوایی شروع شده است.
جدیدترین روش های درمان وزوز گوش چیست؟
از جدیدترین روش های درمان وزوز گوش می توان به روش صدادرمانی توسط سمعک های ماسکردار، تحریک الکتریکی عصب واگ، تحریک الکتریکی زبان، دستگاه لیزر کم توان، تحریکات مغناطیسی، ویتامین ها و رژیم غذایی، نوروفیدبک و بیوفیدبک، روش TRT، روش های شناختی یا CBT و... اشاره کرد.
خدمات تخصصی درمان وزوزگوش در کلینیک شنوایی فراشنوا
چرا برای درمان وزوزگوش به کلینیک فراشنوا مراجعه کنیم؟
در سال های اخیر کلینیک شنوایی فراشنوا به صورت تخصصی در زمینه وزوزگوش فعالیت دارد و از جدیدترین روش ها و دستگاه ها که بیشترین اثردهی را در کاهش و قطع کامل وزوزگوش دارند استفاده می شود که همین امر سبب شده است بیشتر مراجعین به این مرکز افراد با سابقه طولانی مدت وزوزگوش باشند.
چرا کلینیک شنوایی فراشنوا؟
*حضور کادر مجرب با سابقه چندین سال فعالیت در زمینه وزوزگوش
*استفاده از جدیدترین روش های درمان وزوزگوش
*استفاده از جدیدترین تجهیزات و دستگاه های روز دنیا
*تعیین میزان پاسخ دهی به درمان های مختلف در همان جلسه اول
*استفاده از جدیدترین سمعک های ماسکردار برای درمان وزوزگوش متناسب با فرکانس وزوزگوش بیمار
*تجویز بهترین سمعک های ماسکردار با شرایط پرداخت اقساطی
*حضور تیم فراشنوا در کنار شما از ابتدای مرحله ارزیابی تا مرحله کامل درمان وزوزگوش
*تنظیمات رایگان سمعک های ماسکردار بعد از تحویل
*انجام درمان وزوزگوش در منزل برای بیماران عزیز
به طور کلی هدف مجموعه فراشنوا بدون توجه به جنبه های مالی کمک به افراد با سابقه وزوزگوش می باشد زیرا زمانی که با این افراد صحبت می شود و فرد از شرایط و تنش هایی که به واسطه وجود وزوز ایجاد شده است گوش می دهد متوجه اثرات مخرب وزوز بر تمامی جنبه های زندگی نظیر شغل، خانواده، ادامه تحصیل، آرامش ذهن، خواب و استراحت، تمرکز و... می شود
به طور خلاصه روش های درمانی وزوزگوش در مرکز شنوایی فراشنوا شامل موارد زیر می باشد:
1. انجام صدادرمانی با دستگاه:
روش صدادرمانی یکی از روش های مطمین و کارامد در درمان وزوزگوش محسوب می شود که برای اکثر افراد با وزوزگوش مناسب است. در واقع روش صدادرمانی با ارائه صدای نویز در فرکانس وزوز گوش(نویز باندباریک) سبب تحریک حلزون، عصب شنوایی و در ادامه مناطق کرتکس شنوایی در مغز می شود. تکرار این روش سبب می شود ورودی های عصبی به مغز افزایش یابد و به مرور مغز به مسیرهای عصبی نرمال خود که فاقد وزوزگوش می باشند بازگردد.
روش صدادرمانی نوعی درمان توانبخشی می باشد به این معنی که نیاز به انجام چندین جلسه صدادرمانی به صورت مرتب و پشت سر هم می باشد تا مغز به مسیرهای عصبی نرمال خود بازگردد و وزوز به مرور کاهش و قطع شود. در این روش بیمار باید هر روز در مطب حضور داشته باشد تا با ارائه نویز باندباریک از طریق هدفون درمان وزوزگوش انجام شود. به صورت میانگین هرجلسه در حدود 40 تا 50 دقیقه زمان نیاز دارد.
2. انجام صدادرمانی با سمعک مخصوص وزوزگوش یا سمعک ماسکردار
با پیشرفت تکنولوژی و مطالعات بیشتر بر روی درمان وزوزگوش مشخص شد که کم شنوایی مهمترین عامل شروع وزوزگوش است. از طرف دیگر درمان وزوزگوش با روش صدادرمانی بسیار موثر می باشد و علاوه بر این تنها راه بر برای درمان کم شنوایی استفاده از سمعک می باشد.
به همین دلیل از سال 2018 در سمعک های جدید برنامه ماسکر یا صدادرمانی قرارداده شد. به این معنی که سمعک علاوه بر تقویت صدا در فرکانس های مختلف امکان ارائه همزمان نویز در فرکانس وزوزگوش نیز دارد. در واقع سمعک هم برای کم شنوایی و هم وزوزگوش نقش درمانی دارد.
مزایای درمان وزوزگوش با سمعک مخصوص وزوزگوش یا ماسکردار چیست؟
1. استفاده از سمعک برای درمان وزوز برخلاف روش صدادرمانی با دستگاه نیاز به حضور روزانه فرد در کلینیک ندارد و خود بیمار می تواند به صورت روزانه در منزل، محل کار یا محیط بیرون از سمعک استفاده کند.
2. همچنین مدت زمان استفاده از روش صدادرمانی در مطب در حدود 40 تا 50 دقیقه می باشد اما فرد با سمعک های ماسکردار می تواند روزانه چندین ساعت از روش صدادرمانی استفاده کند.
3. علاوه بر این، به دلیل افزایش مدت زمان استفاده از سمعک ماسکردار شاهد کاهش سریعتر وزوزگوش در مدت زمان کوتاهتری خواهیم بود.
4. انجام پروسه پوشش(مسک کردن وزوز) توسط نویز ناشی از صدادرمانی سمعک سبب شروع حواس پرتی(حذف توجه دایم به وزوزگوش)، عادت پذیری(بی اهمیت شمردن صدای وزوزگوش) و تعدیل عصبی(جبران ورودی یا افزایش تحریکات عصبی در عصب شنوایی و مغز) می شود که در نهایت شاهد درمان و قطع کامل وزوزگوش می باشیم.
5. امکان استفاده از سمعک وزوزگوش در هنگام خواب وجود دارد زیرا بسیاری از افراد در هنگام شب بخصوص در هنگام خواب به دلیل ساکت بودن محیط از شدت زیاد وزوز شکایت دارند.
6. استفاده از سمعک علاوه بر کمک به درمان وزوزگوش از بدترشدن آسیب شنوایی جلوگیری می کند و همچنین سبب می شود فرد در تمامی محیط های شنیداری(ساکت و شلوغ) همانند افراد طبیعی از شنیدن و درک گفتار لذت ببرد و هیچ صدا یا کلمه ای را از دست ندهد.
3. دستگاه تحریک الکتریکی عصب واگ(دستگاه AES)
یکی از روش های جدید درمان وزوزگوش استفاده از محرکات الکتریکی در شدت و فرکانس های مختلف است. طبق جدیدترین مقالات بهترین روش درمان وزوزگوش استفاده همزمان تحریک الکتریکی و تحریک صوتی برای درمان وزوز می باشد. به این صورت که از محرکات الکتریکی متناوب با دستگاه تحریک الکتریکی(AES) برای تحریک مسیرهای غیرشنوایی درگیر در وزوزگوش و استفاده از محرکات صوتی(نویز باندباریک) با روش صدادرمانی برای تحریک مسیرهای شنوایی می باشد.
زیرا در بعضی از تئوری های شروع وزوزگوش بیان شده است که در اکثر موارد علت شروع وزوزگوش تغییر در مسیرهای عصبی شنوایی است اما گاهی علت شروع وزوزگوش تغییر در مسیرهای غیرشنوایی است. به بیان دیگر در اکر افراد افت شنوایی حتی در یک فرکانس سبب تغییر در مسیرهای عصبی شنوایی می شود اما گاهی با وجود شنوایی نرمال شاهد وزوزگوش می باشیم که علت این امر تغییر در مسیرهای غیرشنوایی می باشد(به طور مثال شروع وزوز به علت ضربه روحی و احساسی)
در دستگاه تحریک الکتریکی AES از جریان های متناوب در فرکانس های مختلف استفاده می شود. به این ترتیب که با چسباندن الکترود در پشت گوش و قراردادن الکترودهای خاص در کانال گوش(بخشی از عصب واگ یا عصب دهم در بخش کانال گوش قرار دارد) و ارائه جریان با ولتاژ مناسب بدون بروز آزاردهندگی فرد مرحله درمان وزوزگوش شروع می شود.
استفاده از محرکات الکتریکی برای درمان وزوزگوش سبب ریلکس شدن فعالیت عصبی در عصب و دوباره سازماندهی شدن فعالیت های عصبی در عصب می شود. برای افزایش کارایی و اثردهی در درمان وزوزگوش با روش تحریک الکتریکی درمان باید در چندین جلسه به صورت روزانه انجام شود تا به مرور شاهد کاهش و در نهایت حذف وزوز گوش باشیم و نمی توان در یک یا دو جلسه وزوزگوش را کاهش و حذف کنیم.
همچنین مورد مهم دیگری که می تواند سبب افزایش کارایی روش تحریک الکتریکی شود توجه به وضعیت شنوایی بیمار است. در صورتی که بیمار با وزوزگوش دارای کم شنوایی بیشتر از حد ملایم در چندین فرکانس باشد احتمال اثردهی روش تحریک الکتریکی کاهش می یابد زیرا عامل کم شنوایی در شروع وزوزگوش غالب است و باید مشکل کم شنوایی برطرف شود.
4. دستگاه تحریک الکتریکی TDCS
TDCS (Transcranial Direct Current stimulation) یک روش غیر تهاجمی تحریک مغز موثر در درمان وزوز گوش است در این روش ، جریان مستقیم یا شدت کم از طریق الکترود به پوست سر منتقل می شود و فعالیت عصبی را در مناطقی از مغز تعدیل می کند. برای درمان وزوز گوش اغلب قشر شنوایی و پیشانی که در پردازش شنوایی نقش دارند مورد تحریک قرار می گیرند این روش نیازمند مراجعه مستقیم به کلینیک طی چند روز یا چند هفته بسته به شدت و تاثیر پذیری وزوز گوش از درمان است. تحریک الکتریکی در موارد متعددی باعث کاهش بلندی صدای درک شده و آزاردهندگی آن شده است. همچنین تاثیر مثبتی بر اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب نشان داده است نداشتن افت شنوایی یا افت شنوایی ملایم از محدودیت های این روش درمانی برای بیماران مبتلا به وزوز است
5. دستگاه لیزر کم توان
دستگاه لیزر با ارائه نور لیزر کم توان به صورت غیرتهاجمی در کاهش و درمان وزوزگوش موثر می باشد. در واقع دستگاه لیزر کم توان سبب افزایش خون رسانی در عروق خونی سلولهای مویی حلزون می شود تا به تنظیم سیگنال های الکتریکی مختل شده توسط آسیب در سلول های مویی حلزون کمک کند. دستگاه لیزر کم توان می تواند در وزوزهای ضربانی و به عنوان درمان مکمل در کنار سایر درمان های وزوز با هدف افزایش خون رسانی و درنهایت بهبود فعالیت عصبی استفاده شود.
6. دستگاه موسیقی درمانی
به طور کلی در روش موسیقی درمانی پس از کشف فرکانس و شدت وزوز احساس شده توسط فرد، توسط برنامه در فایل موسیقی ساخته و به فرد داده می شود که در آن در منطقه فرکانس بدست آمده در ارزیابی وزوز ناچ هایی ایجاد شده تا با تحریک سیستم تونوتوپیک شنوایی و قشر مغز در سایر فرکانس ها به جز فرکانس وزوز ،در قسمتی که فعالیت عصبی قشر معز بالا رفته و موجب احساس وزوز شده است، مهار عصبی و کاهش فعالیت عصب رخ دهد و شدت و آزاردهندگی وزوز کاسته شود
7. درمان وزوز با روش TRT
روش تی ار تی TRT یک روش ترکیبی شامل استفاده از مشاوره وزوزگوش همراه با روش صدادرمانی است. در این روش باید به بیمار در مورد اینکه وزوز چیست، چرا وزوزگوش شروع می شود، مهمترین علت های وزوزگوش، انواع درمان وزوزگوش، میزان خطرناک بودن وزوزگوش و به طور کلی تمام جنبه های وزوزگوش و پاسخ به تمام سوالات و ترس های بیمار از وزوزگوش پرداخته و توضیح داده می شود. در واقع در این قسمت با افزایش آگاهی بیمار در مورد وزوز و عامل های آن، استرس و اضطراب های ناشی از وزوز را برای فرد کاهش می دهیم.
سپس با استفاده از روش صدادرمانی و ارائه نویز باندباریک در فرکانس وزوزگوش می توان شاهد کاهش و حذف وزوزگوش باشیم. روش صدادرمانی می تواند با استفاده از دستگاه ادیومتر 2 کاناله یا با سمعک های وزوزگوش انجام شود که با توجه به شرایط فرد بهترین حالت انتخاب و انجام می شود.
در کلینیک فراشنوا تلاش می شود تا ابتدا با افزایش آگاهی بیمار از وزوز و عدم خطرناک بودن آن، استرس و درگیری های ذهنی که به دلیل وزوز برای فرد شروع شده اند را حذف یا حداقل کاهش دهیم. به طور کلی برای اکثر افراد با وزوزگوش از روش درمانی TRT انجام می شود به این صورت که ابتدا در مورد وجود یا عدم وجود کم شنوایی، تئوری های شروع وزوزگوش، مهمترین عاملی که ممکن است سبب شروع وزوز در فرد باشد، بهترین روش درمانی برای فرد، هزینه های درمان و... صحبت می شود و سپس به سوالات بیماران در زمینه درمان پاسخ داده می شود و در نهایت با تایید بیمار درمان وزوز صورت می گیرد.
8. روش های شناختی رفتاری یا CBT
Cognitive Behavioural Therapy یا CBT یک روش درمان رفتاری شناختی است که هدف آن اصلاح افکار و رفتار های مضر بیمار با پرداختن به واکنش های عاطفی و روانی برای کم کردن اضطراب و کاهش سطح درکی فرد از آزار دهندگی و شدت وزوز خود است در این روش با مشاوره و تمرین های مختلفی که به فرد مبتلا به وزوز داده می شود مانند تمرین های ریلکسیشن و ذهن آگاهی، تکنیک های تصویرسازی ذهنی کمک می شود CBT به بیماران کمک می کند تا افکار منفی مرتبط با وزوز گوش را شناسایی و به چالش بکشند. با تغییر این الگوهای فکری، بیماران می توانند تاثیر عاطفی وزوز گوش را کاهش دهند. ویا بتوانند با روش هایی که توجه آنها را به وزوز گوش کاهش می دهد، تاثیر وزوز را بر کیفیت کلی زندگی خود کاهش دهند بنابراین این روش نیازمند جلسات متعدد مشاوره روانشناختی است
9. رژیم های غذایی کاهش دهنده وزوزگوش
رژیم غذایی به طور کامل در بخش درمان وزوزگوش در منزل توضیح داده شده است. پیشنهاد می شود بخش درمان وزوز در منزل به طور کامل مطالعه شود.
تغذیه یکی از موارد مهمی می باشد که بسیاری از افراد با وزوزگوش از آن غافل می باشند. علت اهمیت تغذیه بخصوص در وزوزگوش این مورد است که بسیاری از غذاها نقش تشدیدکننده شدت یا بلندی وزوز گوش را ایفا می کنند.
به زبان ساده تر می توان گفت شدت وزوز در اکثر اوقات در طول روز ثابت است و تغییر شدت یا افزایش شدت وزوز به علت تغییر در روحیات فرد نظیر افزایش استرس، عصبانیت، خواب کم و ناکافی، فشار عصبی، درگیری ذهنی یا حتی تغذیه نامناسب نظیر مصرف قهوه، چای، نسکافه، نمک، فلفل، ترشیجات و موارد دیگر است. می باشد. بنابراین بهتر است با کنترل جنبه های احساسی و رعایت رژیم غذایی مناسب بخصوص در طول دوره درمان سبب حذف یا کاهش عامل های محرک زا در وزوزگوش شویم.
10. روش ویتامین درمانی
روش ویتامین درمانی یکی از روش های مکمل درمان وزوزگوش در منزل می باشد که باعث اثربخشی بیشتر درمان اصلی، کوتاه شدن دوره درمان و ماندگاری بیشتر درمان می باشد. از این رو در هر نوع روشی شامل صدادرمانی، ماسکر، تحریک الکتریکی، مغناطیسی، لیزر بهتراست فرد از این روش ها(رژیم غذایی و ویتامین درمانی) در منزل استفاده کند.
ویتامین درمانی برای کاهش شدت و تیزی وزوزگوش شامل ویتامین D، زینک یا زینک پلاس، ویتامین B12، منیزیم، پتاسیم و امگا3 می باشد.
11. دستگاه تحریک الکتریکی زبان )در ماه های آینده به مجموعه فراشنوا اضافه می شود(.
روش درمان وزوز با استفاده از دستگاه تحریک الکتریکی زبان از همان تئوری تحریک الکتریکی عصب واگ استفاده می کند. با این تفاوت که در روش تحریک الکتریکی زبان سبب تحریک الکتریکی عصب 5 یا Trigeminalمی شود اما در روش تحریک الکتریکی عصب واگ در کانال گوش تحریک می شود. نکته مهم در مورد روش تحریک الکتریکی این است که هر دو این روش ها به درجات مختلف کم شنوایی حساس می باشند و در هنگام انتخاب این روش ها باید به میزان کم شنوایی توجه شود.
سوال اکثر بیماران با وزوزگوش:
آیا وزوزگوش می تواند سبب آسیب به مغز، عصب شنوایی یا حتی تومور شود؟
خیر. وزوز نمی تواند سبب آسیب به مغز یا ایجاد تومور شود.
وزوزگوش یک بیماری نیست بلکه عارضه یک بیماری دیگر است و بیشتر بر جنبه های سایکولوژی فرد نظیر خواب، تمرکز، روابط اجتماعی، استرس، اضطراب و موارد مشابه تاثیر منفی دارد.
همچنین در تحقیقات مختلف مشخص شد که افراد با وزوزگوش نسبت به افراد بدون وزوز دارای فعالیت های عصبی بیشتر و بالاتری نسبت به حالت نرمال در مناطق مختلف مغز دارا می باشند اما تاکنون هیچ گونه آسیب در مغز یا ایجاد تومور به واسطه داشتن وزوزگوش گزارش نشده است. به این نکته توجه کنید که آسیب به مغز یا تومور عصب شنوایی می توانند سبب وزوزگوش شوند.
آیا درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد اما نقش و همکاری فرد دارای وزوز علاوه بر متخصص بسیار مهم و پر رنگ می باشد. به طور مثال در طول درمان وزوز فرد باید از هرگونه استرس،
درگیری ذهنی، اضطراب، خواب نامناسب، عصبانیت یا هر عاملی که باعث تحریک سیستم عصبی شود خودداری کند.
تجربه نویسنده: بیماری با سابقه چندین سال وزوز گوش به مطب مراجعه کرده بود که بعد از مشاوره و ارزیابی اولیه روش صدادرمانی و تحریک الکتریکی برای درمان وزوز ایشان پیشنهاد شد. بعد از انجام تحریک الکتریکی و صدادرمانی در مطب شاهد حذف کامل وزوز گوش و رضایت بیمار بودیم اما در مراجعه بعدی در روز بعد وزوز به حالت اولیه خود برگشته بود. بعد از مشاوره های پی در پی و توضیح کنترل استرس و اضطراب با بیمار مشخص شد که فرد هنگامی که در منزل حضور دارد به طور دایم با همسر و بچه های خود بحث و مجادله دارد و همچنین در هنگام خواب فقط به وزوز توجه می کند و فاقد خواب منظم می باشد. بنابراین دقت داشته باشید در این حالت نمی توان به درمان رضایت بخش دست یافت زیرا هیچ همکاری از سمت بیمار یا مراجعه کننده وجود ندارد.
همچنین برای اینکه به نتیجه و درمان قطعی وزوز گوش دست یابیم باید از چندین روش درمانی در کنار هم استفاده شود.
طبق مقالات جدید استفاده از روش تحریک الکتریکی و صدادرمانی باهم بهترین نتیجه را برای فرد دارای وزوز فراهم می کند. در واقع مسیر عصبی شنوایی از طریق روش صدادرمانی تحریک شود و مسیر عصبی غیرشنوایی از طریق روش الکتریکی تحریک شود. این نکته به اهمیت استفاده از روش های درمانی با یکدیگر می افزاید.
هزینه هرجلسه درمان وزوزگوش با روش صدادرمانی در کلینیک فراشنوا چقدر است؟
هزینه هر جلسه درمان وزوزگوش با روش صدادرمانی با دستگاه در حدود 250 تا 300 هزارتومان می باشد که به صورت تقریبی بین 40 تا 50 دقیقه به طول می انجامد.
هزینه هرجلسه درمان وزوزگوش با روش تحریک الکتریکی در کلینیک فراشنوا چقدر است؟
هزینه هرجلسه درمان وزوز با روش تحریک الکتریکی در حدود 250 تا 300 هزارتومان می باشد که به صورت تقریبی 60 تا 80 دقیقه به طول می انجامد.
درمان وزوز گوش در منزل
همانطور که در مقالات قبلی بیان کردیم درمان وزوز نیاز به همکاری دوطرفه بین متخصص و فرد دارای وزوزگوش می باشد. به این صورت که یکسری از درمان ها در مطب و زیرنظر متخصص وزوز انجام می شود و یکسری از موارد در منزل و توسط خود فرد باید انجام شود.
بنابراین بدون توجه به نوع درمانی که توسط متخصص شنوایی شناس انجام می شود خود بیمار باید در منزل مواردی همچون رژیم غذایی، مصرف ویتامین ها و کنترل بر سیستم احساسی و عاطفی را رعایت کند. منظور از کنترل بر سیستم احساسی و عاطفی شامل حذف استرس های ناشی از وزوز، حذف درگیری های ذهنی، توجه دایم به وزوز، حذف نگرانی ها در مورد وزوز، خواب مناسب، آرامش ذهن، عدم عصبانیت، حذف فشارهای عصبی خارجی و... می باشد.
چه ویتامین هایی برای وزوزگوش مفید هستند؟
در بسیاری از مقالات مشخص شده است که کمبود بعضی از ویتامین ها در تشدید شدت یا تیزی و حتی شروع وزوزگوش نقش دارند که به ترتیب این ویتامین ها شامل ویتامین دی، زینک، ب 12، پتاسیم، منیزیم، امگا3 می باشد. در نتیجه به بیماران با وزوزگوش پیشنهاد می شود که این ویتامین ها را با تهیه مولتی ویتامین به صورت روزانه مصرف کنند.
چه میوه هایی برای افراد با وزوزگوش مناسب می باشند؟
میوه هایی نظیر اناناس، انبه، موز و گلابی به دلیل داشتن پتاسیم بالا و ارات مثبت بر روی سیستم عصبی در مقالات مصرف آنها پیشنهاد شده است و طبق تجربه بیماران با وزوزگوش مصرف آناناس به صورت روزانه سبب کاهش شدت وزوزگوش شده است.
چه غذاهایی سبب بدترشدن وزوزگوش می شوند؟
یکی از موارد مهمی که در تغذیه باید به آن توجه کرد طبع سرد یا گرم غذا می باشد. از طرف دیگر نمی توان به طور دقیق طبع غذا یا حتی طبع بدن فرد را مشخص کرد در نتیجه به بیماران با وزوزگوش پیشنهاد میکنیم با انجام آزمون و خطا نسبت به تغذیه مواردی که سبب تشدید وزوزگوش می شوند را حذف کنند. به طور مثال تجربه بیماران با وزوزگوش اینگونه بیان کرده اند که با مصرف ماکارانی وزوزگوش تشدید شد یا بیمار با مصرف برنج و تن ماهی که هردو دارای طبع سرد می باشند باعث افزایش قابل توجه در شدت وزوزگوش می شود.
بنابراین با شناسایی غذاهایی که سبب افزایش یا حتی کاهش شدت وزوزگوش می شوند به راحتی می توان رژیم غذایی مناسب برای هر فرد مشخص شود.
یکی دیگر از دلایلی که پیشنهاد به انجام آزمون و خطا این است که در بسیاری از مقالات بیان شده است که مصرف قهوه سبب بدترشدن وزوزگوش می شود اما بیمارانی به مطب مراجعه کرده اند که با مصرف قهوه شدت وزوز هیچ تغییری نمی کرد و در مقابل بیماری داشتیم که با مصرف قهوه دچار افزایش شدت وزوزگوش می شد. بنابراین می توان گفت تغذیه ممکن است برای هر فرد تاثیر متفاوتی بر روی شدت یا بلندی وزوزگوش داشته باشد.
اما به طور کلی پیشنهاد می شود افراد با وزوزگوش از مصرف نمک، فلفل، مواد کافیین دار(چای، قهوه، نسکافه)، فست فود، نوشابه، شکلات، مصرف مشروبات الکلی و دخانیات(سیگار و قلیان)مواد با چربی و قند بالا خودداری کنند.
کلینیک تخصصی شنوایی و وزوز فراشنوا
در مرکز فراشنوا سعی کرده ایم اکثر روش های جدید که در درمان وزوز گوش مورد استفاده قرار می گیرند فراهم شود که می توان به روش هایی نظیر تقویت صدا با سمعک های جدید، سمعک های ماسکردار، دستگاه تحریک الکتریکی عصب واگ، دستگاه تحریک الکتریکی زبان، دستگاه لیزر کم توان، موسیقی درمانی، مشاوره رژیم غذایی مناسب وزوز، مشاوره ویتامین های کاهش دهنده وزوز گوش و... اشاره کرد. علاوه بر این حیطه، فعالیت در بخش کودکان شامل ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان با دستگاه OAE و ABR و تجویز سمعک مخصوص کودکان در مرکز فراشنوا انجام می شود. همچنین ارزیابی شنوایی بزرگسالان، تجویز جدیدترین سمعک های روزدنیا، تعمیر و تنظیم انواع مدل های سمعک و ... نیز جزء فعالیت های این مرکز می باشد.
برای اطلاعات بیشتر و مشاوره با متخصصین فراشنوا با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
02188949368
02188958823
09105241071
برای مشاهده تجربه و رضایت مراجعین از درمان وزوز و تجویز سمعک به اینستاگرام فراشنوا مراجعه فرمایید:
سلام
من سه هفته پیش برای مشکل وزوزگوش از کلینیک شما سمعک ماسکردار گرفتم
تو این مدت وزوزگوم خیلی بهتر شده و دارم همینطور منظم استفاده می کنم
یک سوال داشتم سمعک دیگه به موبایلم وصل نمیشه و نمیتونم از طریق برنامه ای که نصب کردید صدای ماسکر رو تغییر بدم
باید حتما بیام مطب برام درست کنید؟
مشکلی با صدای سمعک و ماسکر ندارم و همه چی خوبه
وقتی هم سمعک رو برمیدارم وزوزم رو خیلی کم میشنوم
فقط مشکلم الان این برنامه هست
چیکار باید کنم
سلام
فردا با مطب تماس بگیرید نحوه اتصال رو بهتون آموزش می دهند. قبل اینکه تماس بگیرید لطفا برنامه سمعک رو دانلود کنید.
می تونید برنامه سمعک رو از اپ استور یا پلی استور مجدد دانلود کنید.
برنامه oticon on یا oticon companion برای سمعک های اتیکن و برنامه bernafon app برای سمعک های برنافن است.
سمعک رو به طور منظم استفاده کنید و در کنارش حتما رژیم غذایی و ویتامین هایی که گفته شده رو مصرف کنید.
برای چک اپ دوم هم بهتره تشریف بیارید مطب تا تنظیمات رو مجددا چک کنیم.
09105241071
02188949368
02188958823
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.