در این قسمت به طور خلاصه در مورد سوت یا وزوزگوش، علتهای شروع سوت در گوش و سر، بهترین و جدیدترین روشهای درمانی وزوز گوش، درمانهایی که فرد در منزل برای کاهش وزوز گوش میتواند استفاده کند و در انتها پاسخ به سؤال اکثر افراد با وزوز گوش، آیا درمان قطعی وزوز گوش وجود دارد یا خیر صحبت میشود.
یکی از مشکلات جامعه امروزی به دلیل استفاده زیاد از هندزفری با صدای بلند و استرس و فشارهای عصبی بیش از حد شروع وزوز گوش یا سوت گوش میباشد. سوت یا وزوز گوش میتواند در هر سن و جنسیتی شروع شود اما در آقایان شیوع وزوز گوش نسبت به خانمها بیشتر میباشد.
در مورد سن هم میتوان گفت در سنین بالا بخصوص بالای ۵۰ سال به دلیل شروع پیرگوشی احتمال وزوز یا سوت گوش افزایش مییابد. اما به طور کلی وزوز گوش میتواند به دلایل مختلف برای هر فردی ایجاد شود.
توجه داشته باشید به هر صدایی که در گوش یا سر بدون حضور منبع صوتی یا در یک محیط ساکت سوت یا وزوز گوش یا تینیتوس(Tinnitus) گفته میشود. نوع صدا برای هر فرد بسته به عامل شروع وزوز میتواند متفاوت باشد.
به طور مثال ممکن است صدای وزوز به صورت تیز(نازک)، صدای بم(کلفت)، سوت، هوهو، سوت پکنیک، سوت کتری، خش خش مهتابی، صدای ابشار و مدلهای مختلف شنیده شود.
همچنین علاوه بر نوع صدا، شدت وزوز گوش هم میتواند برای افراد مختلف و دارای ازاردهندگی متفاوتی باشد. وزوز گوش میتواند در یک یا هر دو گوش شنیده شود حتی در مواردی وزوز در سر نیز شنیده میشود(زمانی که وزوز دوطرفه باشد یعنی در هر دو گوش وزوز وجود داشته باشد به دلیل افزایش شدت وزوز صدا در سر شنیده میشود).
شروع وزوز یا سوت گوش میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود اما از مهمترین عاملهای شروع وزوز گوش کم شنوایی میباشد. افت شنوایی در یک یا چندین فرکانس سبب کاهش تحریک عصب و کاهش تحریک در نیمکرههای مغز شود.
در نتیجه با ادامه این روند، مغز با افزایش فعالیت خود جهت کمک به کاهش تحریک و بهبود در شنیداری فرد سبب شروع وزوز گوش میشود. توجه داشته باشید فرکانس یا نوع صدای وزوز گوش در اکثر اوقات برابر است با فرکانسی که بیشترین افت شنوایی را دارد.
به طور مثال کم شنوایی در فرکانسهای بالا سبب بروز وزوز با صدای تیز میشود یا افت شنوایی در فرکانسهای بم نظیر بیماری منییر سبب شنیدن وزوز با صدای بم و کلفت میشود. بنابراین اولین و مهمترین عامل شروع وزوز گوش کم شنوایی میباشد.
از دیگر عوامل شروع سوت یا وزوز گوش میتوان به ضربه صوتی شدید یا حضور طولانی مدت در محیط پرسروصدا اشاره کرد. همانطور که اطلاع دارید حضور در محیط پرسروصدا سبب بروز کم شنوایی ناشی از نویز یا NIHL میشود.
با ادامه این روند و افزایش کم شنوایی احتمال شروع وزوز گوش نیز بیشتر میشود. همچنین در ضربه صوتی نظیر شلیک گلوله یا موارد مشابه به دلیل ورود حجم بالایی از صدا به گوش و افزایش ناگهانی فعالیت عصبی ممکن است وزوز گوش شروع شود اما در این موارد در صورت عدم توجه، کاهش استرس ناشی از صدای وزوز و خواب مناسب بعد از چندین روز وزوز از بین میرود.
یکی دیگر از عاملهای مهم شروع سوت گوش درگیریهای احساسی، استرس و اظطرابهای شدید، درگیری ذهنی و موارد مشابه میباشد. بیماریهای گوش نظیر بیماری منییر، اتواسکلروزیس یا چسبندگی استخوانچهها، پارگی پرده گوش، عفونتهای گوش میانی، لابیرنتیت(التهاب حلزون گوش)، تومورهای عصب شنوایی(تومور اکوستیک)، کلستاتوم و... نیز از عاملهای شروع وزوز گوش میباشند.
همچنین بیماریهایی نظیر دیابت، ام اس، فشارخون، قند و چربی خون، تیروئید و مصرف داروهای اوتوکسیت میتوانند در تشدید و شروع وزوز گوش نقش داشته باشند.
نکته مهمی که باید در مورد شروع وزوز گوش بدانیم این است که شروع وزوز یا سوت گوش نیازمند وجود دو یا بیشتر از مواردی که در بالا اشاره کردیم میباشد.
به طور مثال افت شنوایی ملایم(بدون مشکل در شنیدن صدا و گفتار اطرافیان) همراه با فشارهای عصبی و استرسهای شدید میتواند باعث شروع وزوز گوش شود.
امروزه روش و درمانهای متعددی برای وزوز گوش معرفی شده است که در زیر به بعضی از این موارد اشاره میشود:
سمعکهای ماسکردار برای افراد با وزوز گوش بسیار مؤثر و کارامد میباشد. در واقع سمعک ماسکردار علاوه بر تقویت صدا(جبران کم شنوایی) قادر به تولید نویز در فرکانسهای مختلف میباشد.
به زبان ساده میتوان گفت سمعکهای ماسکردار همان سمعک معمولی همراه با با برنامه ماسکر یا صدادرمانی میباشند. از آنجایی که مهمترین عامل شروع وزوز گوش کم شنوایی میباشد و روش صدادرمانی در کاهش و حذف وزوز گوش بسیار مؤثر است در سمعکهای جدید برنامه صدادرمانی یا ماسکر نیز قرارداده شده است.
همچنین این سمعک برای افرادی که دارای شنوایی نرمال میباشند نیز قابل استفاده است. به این صورت که تنها برنامه ماسکر و صدادرمانی در سمعک فعال و بخش تقویت صدا غیرفعال میشود.
در روش تحریک الکتریکی از ولتاژهای بسیار ضعیف در فرکانسهای مرتبط با فرکانس وزوز استفاده میشود. در این روش با تحریک الکتریکی سبب ریلکسیشن عصب و دوباره برنامهریزی فعالیت عصبی میشویم.
انجام روش تحریک الکتریکی در جلسات متعدد سبب کاهش و حذف وزوز گوش میشود. همچنین میتوان در کنار روش تحریک الکتریکی از روش صدادرمانی و قراردادن هدفون و ارائه نویز باندباریک در فرکانس وزوز نیز استفاده کرد. در مقالات جدید مشخص شده است که ترکیب این دو روش سبب نتیجه بهتر و کاهش بیشتر وزوز گوش میشود.
روش لیزردرمانی بخصوص برای افرادی که از وزوزهای ضربان دار یا پالسی رنج میبرند گزینه مناسبی میباشد. در این روش با قراردادن دستگاه لیزر در کانال گوش و ارائه لیزر کم توان به مدت ۳۰ دقیقه سبب افزایش جریان خون و به خونرسانی بهتر بخشهای حلزون و عصب شنوایی کمک میکند که در نهایت سبب کاهش و حذف وزوز میشود.
در روش موسیقی درمانی با استفاده از نرمافزار میتوان از ناچ فرکانسی در محدودهای که باعث وزوز گوش شده است استفاده شود. همچنین قابلیت ارائه موسیقی در فازهای مختلف جهت حذف وزوز گوش نیز در برنامه موسیقی درمانی وجود دارد.
در روش تی ار تی TRT از ترکیب مشاوره و صدادرمانی برای درمان وزوز گوش استفاده میشود. با توضیح در مورد علتهای شروع وزوزگوش، درمانهای وزوز گوش، عدم خطرناک بودن وزوز، عدم تأثیر وزوز بر روی شنوایی یا سیستمهای عصبی مغز و پاسخ به سؤالات بیمار میتوان استرس و فشار عصبی ناشی از شروع وزوز را کاهش داد.
همچنین در کنار مشاوره وزوز با استفاده از روش صدادرمانی با دستگاه یا سمعک و پوشش کامل وزوز به حذف و درمان وزوز گوش کمک میشود.
به طور کلی برای انتخاب روش مناسب درمان وزوز گوش نیاز به حضور فرد در مطب جهت ارزیابی فرکانس، شدت و میزان پوششپذیری وزوز گوش است که از این رو حضور فرد در مطب ضروری میباشد اما یکسری از رژیمهای غذایی و ویتامینها در کاهش وزوز گوش مؤثر میباشند که فرد در منزل میتواند آنها را انجام دهد.
توجه فرمایید بهتر است در کنار درمان وزوز گوش از رژیم غذایی و ویتأمینها برای کمک به سرعت بخشیدن به درمان و نتیجه بهتر استفاده کرد. دقت داشته باشید نقش بیمار یا فرد دارای وزوز بخصوص در درمان وزوز گوش بسیار پر رنگ و مهم میباشد.
یکی از سؤالاتی که اکثر مراجعین به مطب از ما میپرسند این است که آیا وزوز گوش به طورکامل حذف میشود؟ درمان وزوز قطعی است؟ بله وزوز گوش درمان و به طور کامل حذف میشود.
اما همانطور که در بخش قبلی بیان شد استفاده از یک روش به تنهایی برای حذف کامل وزوز گوش کافی نمیباشد و باید از چندین روش به طور همزمان استفاده کرد تا شاهد قطع کامل وزوز گوش باشیم.
همچنین نقش خود فرد در کاهش و حذف وزوز گوش بسیار پررنگ میباشد و باید مواردی که در افزایش یا بازگشت وزوز به شدت قبل از درمان نقش دارند را کاهش و حذف کند.
به طور مثال استفاده از ماسکر از روشهای مؤثر در کاهش شدت وزوز گوش میباشد اما استرس، کم خوابی یا توجه به وزوز از عاملهای مهم در افزایش شدت وزوز گوش میباشند اما در صورتی که فرد با وزوز دارای استرس شدید همراه با کم خوابی، عصبانیت روزانه و توجه دایم به وزوز گوش باشد و این موارد را رعایت نکند تأثیر ماسکر و درمان به خودی خود کاهش مییابد یا در زمان طولانیتری به نتیجه دست مییابیم.
بنابراین برای دستیابی به درمان قطعی وزوز باید متخصص و بیمار در کنار یکدیگر و با همکاری دوطرفه به نتیجه دلخواه برسند.
بیمار با شکایت وزوز گوش به مرکز فراشنوا مراجعه کرده بود که بعد از انجام تست شنوایی افت شنوایی دو طرفه بخاطر سن مشاهده شد. در روش صدادرمانی شاهد کاهش قابل توجه شدت وزوز گوش با چندین دقیقه ارائه نویز در فرکانس وزوز بودیم.
بنابراین برای درک بهتر گفتار و صدای اطراف، جلوگیری از بدترشدن شنوایی و حذف وزوز یک جفت سمعک ماسکردار تجویز شد. اما در مراجعه بعدی(۲هفته بعد) شدت وزوز گوش کاهش چندانی نداشتو به دور از انتظار ما بود.
بعد از مشاوره و صحبت در مورد فعالیتهایی که فرد در طول این ۲ هفته انجام داده بود مشخص شد که فرد هر شب دچار عصبانیت به دلیل بحث با خانواده میباشد. همچنین در طول روز و قبل از خواب توجه دایم به وزوز گوش دارد و همیشه در حال بررسی اینکه وزوز وجود دارد یا خیر میباشد.
بنابراین میتوان گفت زمانی که فرد همراه با درمان وزوز از استرس، اضطراب یا مواردی که سبب درگیری سیستم عصبی میشود رنج میبرد نمیتوان انتظار درمان قطعی را داشت.
کلینیک شنوایی و وزوز فراشنوا یکی از مراکز تخصصی در تهران میباشد که به صورت تخصصی در زمینه ارزیابی و درمان وزوز گوش فعالیت دارد. در این مرکز از جدیدترین روشهایی که بیشترین اثردهی و نقش را در کاهش و درمان وزوز گوش دارند استفاده میشود.
از این روشها میتوان به روشهای صدادرمانی با دستگاه و ماسکر، تقویت صدا با سمعک، تحریک الکتریکی عصب واگ، لیزر درمانی، موسیقی درمانی، رژیمهای غذایی مؤثر در کاهش وزوز و ویتامینهای تقویتکننده در کاهش شدت وزوز گوش، روش TRT و... اشاره کرد.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه و مشاوره با متخصصین فراشنوا با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید:
۰۲۱۸۸۹۴۹۳۶۸
۰۲۱۸۸۹۵۸۸۲۳
۰۹۱۰۵۲۴۱۰۷۱
برای مشاهده تجربیان مراجعین از درمان وزوز و تجویز سمعک به اینستاگرام فراشنوا مراجعه فرمایید:
@SAMAK_FARASHENAVA
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.