عناوین مورد بحث در این مثاله به ترتیب شامل:
چرا وزوز گوش یا شنیدن صدا در گوش ایجاد میشود؟ با نرخ شیوع ۱۰-۲۰٪، وزوز گوش شایع است [۱، ۲]. اکثر بیماران مبتلا به وزوز گوش به شدت با صدای فانتوم آسیب نمیبینند، اما تقریباً ۲-۳٪ از کل جمعیت وزوز شدید [۳] را تجربه میکنند که اغلب با ناامیدی، آزار، اضطراب، افسردگی، اختلال عملکرد شناختی، بیخوابی، استرس و خستگی عاطفی در نتیجه، وزوز گوش نشان دهنده یک بار عمده سلامتی است و از نظر اجتماعی و اقتصادی اهمیت قابل توجهی دارد [۴].
گزینههای درمانی موجود برای وزوز گوش محدود است. درمان شناختی-رفتاری ممکن است به کاهش ناراحتی و نقص مربوط به وزوز گوش کمک کند، اما هیچ درمان ثابتی با شواهد حمایتی از مطالعات تصادفی کنترل شده برای کاهش بلندی صدای وزوز وجود ندارد. بنابراین، نیاز به ایجاد گزینههای درمانی بهتر برای وزوز گوش ضروری است.
با توسعه مدلهای حیوانی وزوز گوش و ظهور تکنیکهای جدید تصویربرداری مغز در چند دهه اخیر، دانش در مورد پاتوفیزیولوژی وزوز گوش افزایش یافته است. در میان متخصصان اتفاق نظر وجود دارد که وزوز گوش با کم شنوایی محیطی مرتبط است. به طور معمول، وزوز گوش همان طرف کم شنوایی است و محدوده فرکانس آنها همخوان است.
وزوز گوش مانند درد فانتومی که از ناتوانی حسی پس از قطع اندام ناشی میشود، به عنوان واکنشی از مغز به ناهنجاری شنوایی در نظر گرفته میشود. پس از کاهش شنوایی محیطی به دلیل آسیب جزئی سلولهای مویی در گوش داخلی، ورودی عصبی از حلزون به قشر شنوایی در مغز کاهش مییابد.
به دنبال این محرومیت حسی، نورونهای مربوطه در قشر شنوایی سرعت شلیک و همزمانی فعالیت خود به خودی خود را افزایش میدهند. این مکانیسم به عنوان سطح تالاموکورتیکال [۵] توصیف شده است که از تغییر تعادل بین تحریک و بازداری ناشی میشود و با الگوی خاصی از فعالیت نوسانی عصبی مشخص میشود که میتواند توسط مغناطیسی یا الکتروانسفالوگرافی تشخیص داده شود.
بسیاری از بیماران مبتلا به وزوز گوش دارای ادیوگرام طبیعی یا نزدیک به نرمال هستند و وزوز گوش در هر فردی با کم شنوایی ایجاد نمیشود. بنابراین، عوامل غیر شنوایی، علاوه بر کم شنوایی، در ایجاد و پیشرفت وزوز گوش نقش دارند.
شبکههای عصبی که برای جهتگیری توجه، اسناد برجسته، پردازش هیجانی و عملکرد حافظه مرتبط هستند، همگی در پاتوفیزیولوژی وزوز گوش دخیل هستند. تمام این شبکهها توسط مغز برای جبران اطلاعات شنیداری از دست رفته فعال میشوند.
عدم تطابق بین اطلاعات شنیداری مورد انتظار و ورودی شنوایی مختل، برجستگی را به سیگنال شنوایی نسبت میدهد. این منجر به فعالسازی عاطفی و تلاش برای جایگزینی اطلاعات شنیداری از دست رفته با سیگنالهای شنیداری حفظ شده میشود.
بنابراین، اینکه آیا افزایش فعالیت در قشر شنوایی منجر به ادراک وزوز گوش میشود یا خیر، بستگی به فعالیت مشترک شبکههای مغز غیر شنوایی فوقالذکر دارد [۶، ۷]. فعالسازی مشترک این شبکههای غیر شنیداری همچنین تنفر شخصی، بلندی صدا یا علائم همراه مانند اختلالات خواب، اضطراب، وحشت و استرس را تعیین میکند.
روی هم رفته، اجماع فزایندهای در میان متخصصان وجود دارد که وزوز گوش نتیجه تغییرات نوروپلاستیک در ساختارهای عصبی مرکزی شنوایی و غیر شنوایی است که در نتیجه ناهنجاری محیطی رخ میدهد.
اتصالات عصبی بین سیستمهای شنوایی و حسی جسمی واقع در هسته حلزون پشتی نیز بر فعالیت عصبی در سیستم شنوایی مرکزی تأثیر دارد و میتواند در ادراک وزوز گوش نیز نقش داشته باشد [۸].
همه این بینشهای جدید افقهای جدیدی را برای توسعه درمانها باز کرده است. اول از همه این بینشها منجر به این مفهوم شد که وزوز گوش یک وضعیت قابل درمان است: اگر وزوز گوش ناشی از تغییرات عملکردی فعالیت عصبی است، پس دلیلی وجود ندارد که وزوز گوش را نتوان به طور مؤثر با نورومدولاسیون یا دارو درمانی درمان کرد.
ثانیاً، ساختارهای مغز به عنوان اهداف بالقوه برای درمان، تمرکز بیشتری به دست آوردند. تمرکز اولیه درمانهای تعدیلکننده عصبی، قشر شنوایی بود، زیرا در پاتوفیزیولوژی وزوز گوش نقش دارد و میتوان با رویکردهای درمانی غیرتهاجمی مانند تحریک مغناطیسی یا الکتریکی ترانس کرانیال به آن دست یافت.
با پیشرفت دانش در مورد شبکههای مغزی درگیر در وزوز گوش، ساختارهای غیر شنوایی نیز به عنوان اهداف بالقوه شناسایی شدند. اخیراً اعصاب جمجمهای نیز به عنوان اهداف بالقوه برای درمان وزوز گوش در نظر گرفته شده است. این مقاله رویکردهای فوقالذکر را تشریح میکند و با دیدگاههایی در مورد عملکرد بالینی و تحقیقات آتی به پایان میرسد.
دستگاه تحریک الکتریکی زبان چیست؟ دستگاه تحریک زبان اولین دستگاه با تکنولوژی ۲ حالت(ارائه نویز و تحریک الکتریکی به صورت همزمان) برای درمان وزوز گوش میباشد که دارای تأییدیه از غذا و داروی امریکا(FDA) است.
در دستگاه Lenire از ترکیب روش صدا درمانی همراه با تحریکات الکتریکی خفیف زبان استفاده میشود که از نظر بالینی ثابت شده است که روش تحریک الکتریکی زبان باعث کاهش شدت طولانی مدت وزوز گوش میشود.
دستگاه درمان وزوز گوش مورد استفاده در این مطالعه، که اکنون با نام تجاری Lenire® شناخته میشود، توسط Neuromod Devices ساخته شده است و از هدفونهای بیسیم (Bluetooth®) تشکیل شده است که توالیهایی از صداهای لایهبندی شده با نویز پهن باند را به هر دو گوش، همراه با پالسهای تحریک الکتریکی ارسال میکند. ۳۲ الکترود روی نوک زبان توسط یک دستگاه اختصاصی با نام تجاری Tonguetip®. زمان، شدت و تحویل محرکها توسط یک کنترلکننده دستی با استفاده آسان کنترل میشود که هر شرکتکننده برای کار با آن آموزش دیده است.
قبل از استفاده از درمان برای اولین بار، دستگاه مطابق با مشخصات شنوایی بیمار پیکربندی میشود و به سطح حساسیت بیمار برای تحریک زبان بهینه میشود.
چه افرادی نباید از دستگاه تحریک الکتریکی زبان استفاده کنند؟ تحریک الکتریکی عصب واگ در کانال گوش و همچنین تحریک الکتریکی زبان یکی از روشهای مؤثر در درمان وزوز گوش میباشد اما در بعضی از افراد این روش اثردهی ندارد و در کاهش وزوز گوش مؤثر نمیباشد.
این شرایط به ترتیب شامل موارد زیر میباشد:
Lenire در سه کارآزمایی بالینی برای کاهش شدت وزوز گوش ثابت شده است.
TENT-A۱ (کارآزمایی ۱): ۸۶. ۲ درصد از بیماران کارآزمایی سازگار پس از ۱۲ هفته درمان، بهبودی در شدت وزوز گوش داشتند که با نمره THI اندازهگیری شد.
TENT-A۲ (کارآزمایی ۲): ۹۱ درصد از بیماران کارآزمایی سازگار با ارزیابی ۱۲ ماه پس از درمان، بهبود پایدار در شدت وزوز گوش را تجربه کردند.
TENT-A۳ (کارآزمایی ۳): ۷۰. ۵ درصد از بیماران مبتلا به وزوز گوش متوسط یا بدتر که از Lenire به مدت شش هفته استفاده کردند، کاهش قابل توجهی وزوز گوش داشتند، زمانی که شش هفته تحریک فقط صدا تأثیر کمی داشت.
83 درصد از ۵۰۰+ بیمار کارآزمایی Lenire، Lenire را برای درمان وزوز گوش توصیه میکنند. مطالعات مستقل دنیای واقعی با یافتههای آزمایشهای بالینی Lenire سازگار است.
ترکیبی از تحریکات شنوایی و واگ برای اولین بار در مدل حیوانی وزوز گوش مورد بررسی قرار گرفت [۳۳]. بر اساس این منطق که تحریک واگ صداهای ارائه شده همزمان را برجستهتر میکند، درمان ترکیبی تقریباً به طور کامل علائم عصبی فیزیولوژیکی و رفتاری وزوز گوش را معکوس کرد که در مورد تحریک شنوایی به تنهایی صدق نمیکرد.
در مطالعات آزمایشی انسانی بعدی، اثربخشی درمان را میتوان تأیید کرد [۳۴]، اگرچه اثرات آن کمتر از حیوانات بود. در این مطالعات، تحریک عصب واگ با کاشت یک دستگاه تحریک عصبی متصل به یک الکترود واقع در امتداد شاخه گردنی عصب واگ انجام شد.
با این حال، اخیراً یک روش غیرتهاجمی برای تحریک عصب واگ ایجاد شده است. تحریک عصب واگ از طریق پوست (tVNS) از شاخهآوران عصب واگ استفاده میکند که در قسمت داخلی تراگوس در ورودی متوس آکوستیک قرار دارد و کانال گوش خارجی را عصب میکند.
برای تحریک الکتریکی قابل اعتماد شاخه گوش عصب واگ، دستگاههای خاصی ساخته شده است. شبیه به VNS تهاجمی، تحریک واگ با tVNS معمولاً در سمت چپ انجام میشود تا اثرات بالقوه بر ریتم قلبی را به حداقل برساند [۳۵]. در اولین مطالعه آزمایشی، امکان سنجی و ایمنی ۶ ماه tVNS در بیماران مبتلا به وزوز گوش مورد بررسی قرار گرفت.
تحریک به خوبی تحمل شد، اما به بهبود بالینی قابل توجهی در شکایات وزوز گوش منجر نشد [۳۶]. در مقابل، دو مطالعه آزمایشی کوچک شامل ترکیب tVNS و تحریک شنوایی اثراتامیدوارکنندهای را نشان دادهاند [۳۷، ۳۸]. این یافتهها با دادههای حیوانی [۳۳] مطابقت دارد، جایی که جفت شدن تحریک عصب واگ با زنگها برای اثرات درمانی حیاتی بود، در حالی که تحریک عصب واگ به تنهایی هیچ تأثیری نداشت.
در رویکردی دیگر، صداها به طور همزمان با تحریک الکتریکی زبان اعمال میشوند [۴۱، ۴۲]. این رویکرد مبتنی بر اینایده است که وزوز گوش ناشی از کماختلاف شنوایی است و تحریک دووجهی ممکن است با تحریک سیستم حسی جسمی، کمشدگی شنوایی را جبران کند. کاربرد ترکیبی صدا و تحریک الکتریکی در زبان در دو کارآزمایی بزرگ (شامل بیش از ۵۰۰ بیمار) مورد بررسی قرار گرفت و نتایج هنوز منتشر نشده است.
در آزمایشی که در Science Translational Medicine گزارش شده است، یک دستگاه غیرتهاجمی که صدا را به گوشها و تحریک الکتریکی به زبان میرساند، علائم وزوز گوش را بهبود بخشید. هیچ دارو یا وسیلهای برای وزوز گوش که ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد را تحت تأثیر قرار میدهد تأیید نشده است.
تعدیل عصبی دووجهی برای وزوز گوش قبلاً در مطالعات کوچکتر نشان داده شده است. در کارآزمایی اخیر، محققان به طور تصادفی ۳۲۶ بزرگسال مبتلا به وزوز گوش مزمن را به ۳ گروه تقسیم کردند که تنظیمات مختلف تحریک را دریافت کردند. آنها به شرکتکنندگان دستور دادند که حداقل ۳۶ ساعت در جلسات ۶۰ دقیقهای در طول ۱۲ هفته از دستگاه استفاده کنند.
در بزرگترین کارآزمایی بالینی در نوع خود، محققان نشان میدهند که ترکیب صدا و تحریک الکتریکی زبان میتواند به طور قابل توجهی وزوز گوش را که معمولاً به عنوان \"زنگ در گوش\" توصیف میشود، کاهش دهد. آنها همچنین دریافتند که اثرات درمانی میتواند تا ۱۲ ماه پس از درمان باقی بماند.
این مطالعه بزرگترین و طولانیترین کارآزمایی بالینی را نشان میدهد که تا کنون در زمینه وزوز گوش برای یک دستگاه پزشکی با ۳۲۶ شرکتکننده ثبتنام شده انجام شده است، که شواهدی را در مورد ایمنی، کارایی و تحمل بیمار نورومدولاسیون دووجهی برای درمان وزوز گوش ارائه میدهد.
حدود ۸۶ درصد از شرکتکنندگان مطابق با درمان، بهبودی در شدت علائم وزوز گوش را در هنگام ارزیابی پس از ۱۲ هفته درمان گزارش کردند، و بسیاری از آنها ۱۲ ماه پس از درمان، مزایای پایدار را تجربه کردند.
تحریک اکتریکی زبان یکی از روشهای جدید در درمان وزوز گوش میباشد. طبق تجربه بیماران با وزوز گوش در روش تحریک الکتریکی عصب واگ نتایجامیدوارکنندهای از کاهش و حتی حذف وزوز گوش مشاهده شد.
بنابراین احتمال مؤثر بودن این روش نیز در درمان وزوز گوش بسیار بالا میباشد. همچنین طبق بررسیهای انجام شده مشخص شد که تحریک الکتریکی زبان در بسیاری از افراد باعث کاهش و حذف وزوز میشود و نتایج تا ۱۲ ماه بعد از درمان نیز ثابت بوده است(مقالات تنها ۱۲ ماه را مورد بررسی قراردادهاند و به این معنی نمیباشد که بعد از ۱۲ ماه وزوز مجدداً شروع میشود).
سؤالی که بسیاری از بیماران در مورد درمان وزوز گوش دارند. اینکه کدام روش درمانی بهترین اثر را دارد. توجه داشته باشید بهترین روش درمانی برای هر فرد متفاوت میباشد. در واقع عامل ایجاد و شروع وزوز گوش باعث میشود که یک روش برای همه افراد نتیجه بخش نباشد.
بنابراین بهتر است از یک روش برای تمامی بیماران استفاده نشود و برای هر بیمار بسته به عامل شروع و شرایط بیمار روش مناسب انتخاب شود.
از جدیدترین روشهایی که تاکنون در مقالات به آن اشاره شده است تحریک الکتریکی مسیرهای غیرشنوایی و تحریک صوتی مسیرهای شنوایی است. در واقع در تحریک عصب واگ یا تحریک زبان از این تئوری استفاده میشود.
تجویز سمعک مخصوص وزوز گوش یکی از روشهای مؤثر در درمان وزوز گوش میباشد. در واقع سمعکهای مخصوص وزوز گوش یا ماسکردار از روش صدادرمانی برای کاهش و حذف وزوز گوش استفاده میکنند.
در این روش با ارائه نویز باندباریک در فرکانس وزوز گوش که در ارزیابی وزوز گوش مشخص شده است سمعک شروع به تحریک منطقه فرکانسی وزوز گوش میکند و با کاهش توجه و افزایش فعالیت در آن منطقه به مرور باعث کاهش و حذف وزوز گوش میشود.
در کلینیک شنوایی فراشنوا در زمینه تجویز سمعک و وزوز گوش فعالیت میشود به این صورت که از جدیدترین سمعکهای روزدنیا برای بیماران با کم شنوایی استفاده میشود و شرایط پرداخت اقساط نیز برای بیماران قرارداده شده است.
همچنین در این کلینیک جدیدترین روشهای درمان وزوز گوش که نتایج مؤثری در مقالات داشتهاند نیز استفاده میشود. علاوه بر این تعمیرات سمعک، مانورهای درمانی سرگیجه، قالبهای ضدآب و ضدصوت نیز در این کلینیک ارائه میشود.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.