آیا استفاده از سمعک موجب آسیب به گوش می شود؟

آیا استفاده از سمعک موجب آسیب به گوش می شود؟

آیا استفاده از سمعک موجب آسیب به گوش می شود؟

 

در این بحث در مورد علت های شروع کم شنوایی، انواع سمعک و نحوه عملکرد آنها، طول عمر مفید سمعک ها و همچنین در مورد عنوان مقاله(آیا استفاده طولانی مدت از سمعک سبب آسیب به شنوایی می شود) صحبت می شود.

 

کم شنوایی

 

چرا کم شنوایی ایجاد می شود؟

 

کم شنوایی به معنای ضعف در شنیدن صدای محیط و گفتار در محیط های شنیداری ساکت و شلوغ می باشد. علت های شروع و ایجاد کم شنوایی بسیار متنوع می باشد و ممکن است در هر سن و جنسیت دیده شود. از مهمترین عامل های ایجاد کم شنوایی می توان به

*در معرض قرارگیری مداوم با صدای بلند(نویز های کاری)

*استفاده از دارو های آسیب رسان به گوش(جنتامایسین، ازیترومایسین، کانامایسین و...)

*پیرگوشی(کم شنوایی ناشی از افزایش سن)

*بیماری های گوش میانی و داخلی(عفونت های گوش، پارگی پرده گوش، منییر، اتواسکلروزیس و...)

*ضربه شدید به سر(تصادفات و...)

*تومورهای عصب شنوایی و تعادل

همچنین در نوزادان و کودکان می توان به عامل هایی نظیر ژنتیک، بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان، زردی بالا، مصرف داروهای آسیب رسان به گوش، سابقه خانوادگی کم شنوایی، کمبود اکسیژن، ضربه یا فشار به سر در هنگام زایمان و ... که احتمال بروز کم شنوایی را افزایش می دهند اشاره کرد.

سمعک چیست و چگونه کار می کند؟

 

سمعک چیست و چگونه کار می کند؟

 

سمعک یک دستگاه الکتریکی می باشد که دارای میکروفن، رسیور، پردازنده، جای باتری، پوسته و... می باشد. وظیفه هر یک از این بخش ها به ترتیب شامل دریافت محرک های صوتی و گفتار(میکروفون)، خروج صدای تقویت شده به گوش بیمار(رسیور)، تقویت صداها براساس میزان کم شنوایی در فرکانس های مختلف براساس فرمول های محاسبه تقویت(پردازنده) می باشد.

در مورد نحوه عملکرد سمعک می توان گفت که سمعک صداهای گفتاری که به صورت آنالوگ می باشند را به صدای دیجیتال در سمعک تبدیل می کند به این صورت که سمعک ها براساس تکنولوژی های خود تمامی صداها شامل صدای محیط و گفتار(با تمرکز بیشتر بر روی گفتار) را دریافت می کنند. در همین حال سمعک برای درک بهتر بیمار صدای گفتار را افزایش می دهد و صدای محیط شامل صدای نویز زمینه و دیگر صداهای بی معنی محیط را کاهش می دهد تا صدای صاف و با کیفیت به گوش بیمار برسد. همچنین سمعک براساس انتخاب نوع فرمول( فرمول NAL، DSL بزرگسال و اطفال) و ادیوگرام وارد شده در فرکانس های مختلف تقویت صدا را انجام می دهد به این صورت که سمعک با تقسیم محدوده فرکانسی شنوایی به کانال های مختلف(تقسیم کردن محدوده شنوایی به چندین قسمت مختلف) تقویت لازم را در هر فرکانس اعمال می کند(سمعک ها دارای کانال های مختلف می باشند و انتخاب مدل و تکنولوژی مناسب برای بیمار توسط متخصص شنوایی شناس انجام می شود).

 

 استفاده از سمعک موجب آسیب به گوش می شود؟

 

انواع مدل سمعک در دنیا

 

سمعک ها براساس ظاهر به صورت سمعک های نامریی، سمعک های داخل گوشی، سمعک های پشت گوشی و پشت گوشی ریک تقسیم بندی می شوند. مدل های اشاره شده در تمامی برندهای سمعک یکسان می باشند و تفاوت کمی بین آنها وجود دارد.

سمعک های نامریی از نظر قدرت شبیه به سمعک های داخل گوشی می باشند و برای بیماران با افت های شدید و عمیق مناسب نمی باشد و قادر به پوشش کم شنوایی آنها نمی باشد. در مقابل سمعک های پشت گوشی ریک و پشت گوشی معمولی دارای قدرت بیشتری می باشند و برای تمامی کم شنوایی ها از ملایم تا عمیق قابل استفاده می باشند.

همچنین برای بیماران که به دلیل نوع افت شنوایی یا میزان کم شنوایی قادر به استفاده از سمعک های نامریی یا داخل گوشی نمی باشند سمعک های ریک بهترین گزینه می باشد و به نوعی سمعک نامریی پشت گوشی محسوب می شود.

*توجه: مدل یا ظاهر سمعک باید براساس میزان کم شنوایی و نوع کم شنوایی(افت فرکانس بالا، افت فرکانس پایین) انتخاب شود و برای افزایش درک و رضایت بیشتر بیمار توجه به نیاز و انتظار بیمار از سمعک ها یا شرایط شنیداری که بیمار اکثر اوقات در آن حضور دارد برای انتخاب تکنولوژی سمعک ضروری می باشد.

**توجه: منظور از تکنولوژی سمعک، سال تولید سمعک، برنامه های کاهش نویز بخصوص در محیط های نویزی، پهنای پاسخ فرکانسی، برنامه های وایرلس، برنامه های افزایش درک گفتار و... می باشد.

 

استفاده از سمعک موجب آسیب گوش می شود

 

طول عمر سمعک ها چقدر است؟

 

طول عمر سمعک ها به طور معمول 5 سال می باشد اما بیماران به مدت بیشتر هم می توانند از آنها استفاده کنند اما به دلیل اینکه سمعک هر روز در حال دریافت، پردازش و خروج صدا می باشد به مرور از عملکرد نرمال آنها کاسته می شود و کارایی اولیه خود را از دست می دهند به همین دلیل بهتر است سمعک ها هر 4-5 سال تعویض شوند.

از طرف دیگر به دلیل اینکه تکنولوژی سمعک ها هر سال جدیدتر و با عملکرد و ویژگی های بهتری وارد بازار می شود توانایی درک گفتار و کیفیت بهتر صدا ها و گفتار برای بیمار افزایش می یابد و به راحتی می تواند در محیط های مختلف درک گفتار بهتری داشته باشد.

همچنین به این مورد نیز توجه داشته باشید که گارانتی سمعک ها به طور معمول بین 1 تا 2 سال می باشد و بعد از آن هزینه تعمیرات یا سرویس سمعک به عهده بیمار می باشد و شرکت هیچ تعهدی نسبت به پرداخت هزینه ندارد. حتی در بعضی موارد بیان می کنند که بعد از اتمام گارانتی سمعک باید تعویض شود و طول عمر مفید سمعک به اتمام رسیده است که در صورت ادامه استفاده از سمعک احتمال آسیب به سیستم شنوایی به دلیل افزایش در دریافت صداهای اضافه و عدم کنترل مناسب خروجی توسط سمعک بسیار بیشتر می شود.

توجه داشته باشید همانند هر وسیله برقی(نظیر موبایل) در صورت استفاده به مدت 3-4 سال به مرور کیفیت و عملکرد اولیه دستگاه کاهش پیدا می کند و نیاز به سرویس یا تعمیرات پیدا می کنند بنابراین این حالت برای سمعک ها نیز صدق می کند..

 

 آیا سمعک سبب آسیب به شنوایی و بدتر شدن آن می شود؟

 

اگر به تغییر شدت صدای سمعک و تغییر زیر و بمی صدا شود در نتیجه علاوه بر کنترل خروجی صدا توسط بیمار، با تغییر شدت صدا درک بهتری برای بیمار فراهم می شود.

توجه: در سمعک های جدید امکان ارتباط با گوشی های آندرویید نیز فراهم شده است اما به طور معمول گوشی اندروید از طریق رابط بلوتوثی قادر به اتصال به سمعک می باشند.

 

آیا استفاده از سمعک موجب آسیب به گوش می شود؟

 

سوالات رایج بیماران در زمنیه سمعک و کم شنوایی

 

*ایا امکان استفاده از سمعک های نامریی برای تمامی بیماران با کم شنوایی وجود دارد؟

خیر. برای نوزادان، کودکان، سالمندان امکان استفاده از سمعک های نامریی وجود ندارد. همچنین تجویز سمعک های نامریی و داخل گوشی برای بیماران با افت های شنوایی شدید و عمیق مناسب نمی باشند.

 

*بهترین مدل سمعک کدام است؟

مدل سمعک باید توسط متخصص شنوایی شناس براساس میزان کم شنوایی و نوع افت شنوایی انتخاب شود و تنها یک مدل برای تمامی بیماران مناسب نمی باشد. توجه داشته باشید ظاهر سمعک در رضایت و کیفیت صدا نقش ندارد و عامل اصلی تکنولوژی سمعک می باشد.

 

*بهترین برند سمعک کدام است؟

در سمعک های جدید بخصوص 2019-2018 به بعد به دلیل استفاده از تکنولوژی های جدید و مناسب در سمعک ها با برندهای مختلف می توان گفت اکثر سمعک ها از نظر عملکرد شبیه به یکدیگر می باشند و تنها دارای تفاوت های جزئی می باشند(تفاوت ها شامل طول عمر قطعات سمعک، خرابی سمعک، مدت گارانتی سمعک ها، نوع صدای سمعک، اندازه سمعک(باتری 10 یا 312 یا 13) است).

 

*چگونه طول عمر سمعک خود را افزایش دهیم؟

مهمترین عامل در خرابی سمعک بخصوص در سمعک های داخل گوشی و ریک وارد شدن جرم گوش در رسیور و میکروفون سمعک می باشد که می تواند به مرور سبب خراب شدن یا سوختن قطعات سمعک شود. در سمعک های پشت گوشی با قالب به دلیل اینکه اجزای سمعک با جرم و رطوبت گوش ارتباط کمتری دارند احتمال خرابی در آنها کاهش می یابد.

همچنین مواردی مانند جلوگیری از آب خورد به سمعک، ضربه خوردن، جاگذاری صحیح باتری، تمیز کردن روزانه با دستمال و ... در افزایش طول عمر سمعک ها مفید می باشد.

 

*اختلاف قیمت سمعک ها بر چه اساسی می باشد؟

اختلاف قیمت سمعک ها براساس نوع تکنولوژی، تعداد کانال، سال تولید، برنامه های کاهش نویز، وایرلس و بلوتوث، امکان اتصال به موبایل یا TV، برنامه انتقال فرکانسی، اندازه سمعک، سمعک شارژی و... می باشد.

 

کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا
 

تجویز جدیدترین سمعک های روز دنیا با امکان پرداخت اقساط در چندین ماه، ارزیابی و درمان های مختلف وزوز گوش، ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان در مرکز فراشنوا انجام می شود.

برای تعیین وقت و مشاوره با متخصصین فراشنوا با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

02188949368

02188958823

09105241071


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.