سمعک نامریی برای نوزادان و کودکان

سمعک نامریی برای نوزادان و کودکان

.

سمعک های نامریی برای نوزادان و کودکان

.

سوالی که برای بسیاری از خانواده ها با نوزادان و کودکان کم شنوا مطرح می شود:

چگونه از کم شنوایی نوزاد خود مطلع شویم؟

آیا نوزادان و کودکان می توانند از سمعک نامریی استفاده کنند؟

چه زمانی نوزاد یا کودک می تواند از سمعک نامریی و داخل گوشی استفاده کند؟

 چرا نوزاد یا کودک کم شنوا نمی تواند از سمعک نامریی و داخل گوشی استفاده کند؟

.

چگونه کم شنوایی در نوزادان تشخیص داده می شود؟

.

یکی از اولین تست های شنوایی که برای تعیین کم شنوایی در نوزادان استفاده می شود تست شنوایی OAE می باشد که به بررسی عملکرد سلول های مویی در حلزون می پردازد. در اکثر مواقع تست OAE در بدوتولد در بیمارستان انجام و وضعیت شنوایی کودک بررسی می شود. اما به احتمال وجود مایه امونیوم در گوش نوزاد در بسیاری از موارد پاسخ منفی کاذب (وجود کم شنوایی) دیده می شود و از طرف دیگر به دلیل بروز بعضی از کم شنوایی های ژنتیک که به مرور زمان یا با تاخیر ظاهر می شوند انجام این تست به صورت دوره ای تا 1 سالگی ضروری می باشد.

بنابراین اول تست شنوایی برای تشخیص وجود کم شنوایی در نوزاد انجام تست OAE می باشد.

تست دیگری که برای بررسی شنوایی بخصوص در نوزادان انجام می شود تست ای بی ار ABR می باشد. این تست به بررسی فعالیت و عملکرد عصب شنوایی تا سطح ساقه مغز می پردازد. در واقع انجام تست ای بی ار و OAE کامل کننده یکدیگر می باشند و باید حتما باهم تا 1 سالگی انجام شود.

بنابراین تست دیگری که برای بررسی وضعیت شنوایی نوزادان ضروری است تست شنوایی ای بی ار می باشد.

همانطور که در بالا به آن اشاره شد انجام تست شنوایی حلزون و عصب(OAE/ABR) تا سن یک سالگی به صورت دوره ای ضروری می باشد به این ترتیب که در بدوتولد، 1 ماهگی، 3ماهگی، 6 ماهگی، 1 سالگی انجام شود. برای کودکانی که در طی بررسی ها افت شنوایی آنها مشخص شد و تجویز سمعک پشت گوشی صورت گرفت بهتر است سالی یک بار جهت انجام تست ای بی ار و بررسی میزان افت شنوایی و چک سمعک به کلینیک های شنوایی سنجی مراجعه کنند.

.

انواع مدل های سمعک براساس ظاهر

.

به طور کلی سمعک ها براساس ظاهر به صورت داخل گوش و پشت گوش تقسیم می شوند. سمعک داخل گوش به این معنی می باشد که سمعک در داخل کانال گوش قرار می گیرد و سمعک پشت گوش نیز به این صورت است که سمعک در پشت گوش قرار می گیرد و صدا از طریق لوله یا رسیور به داخل کانال گوش منتقل می شود. سمعک های داخل گوش به صورت سمعک های نامریی(در عمق بیشتری از کانال گوش قرار میگیرند و دارای دید کمتری نسبت به سمعک های داخل گوشی می باشند) و سمعک های داخل گوشی تقسیم می شوند و سمعک های پشت گوشی به صورت سمعک های پشت گوشی و سمعک های ریک تقسیم بندی می شوند. بنابراین به صورت کلی می توان گفت سمعک ها از نظر ظاهر به صورت سمعک نامریی، سمعک داخل گوشی، سمعک پشت گوشی و سمعک ریک تقسیم بندی می شوند.

توجه داشته باشید تنها یک مدل مثلا سمعک نامریی برای تمامی بیماران مناسب نمی باشد و باید به مولفه هایی نظیر میزان افت شنوایی، نوع افت شنوایی، سن بیمار، نگهداری از سمعک و ... توجه شود.

همچنین توجه داشته باشید سمعک های پشت گوشی و ریک نیز در اندازه های متفاوت وجود دارند به طور مثال سمعک پشت گوشی با باتری 675(بزرگترین سایز باتری و رنگ آبی)، باتری 13(رنگ نارنجی)، باتری 312(رنگ قهوه ای) وجود دارند که به ترتیب سمعک با باتری 675 بزرگترین سایز سمعک و سمعک با باتری 312 کوچکترین سایز محسوب می شوند. در سمعک های پشت گوشی ریک نیز این قضیه صدق می کند به این صورت که سمعک های ریک با باتری 10(رنگ زرد)، باتری 13 و 312 نیز وجود دارند که باتری 10(کوچکترین سایز باتری سمعک) به اندازه بند انگشت و حتی کوچکتر می باشد.

سمعک های پشت گوشی ریک از نظر قدرت یکسان می باشند و تنها تفاوت آنها سایز باتری و طول عمر باتری انها می باشد اما در سمعک های پشت گوشی تفاوت در سایز باتری سبب تفاوت در قدرت آنها نیز می شود.(سمعک با باتری 675 دارای قدرت بیشتری می باشد)

.

چرا نوزادان و کودکان امکان استفاده از سمعک نامریی و داخل گوشی را ندارند؟

.

به طور کلی در تمام کشورها برای نوزادان و کودکان کم شنوا با افت های مختلف از سمعک های پشت گوشی با قالب نرم استفاده می شود و از تجویز سمعک های نامریی و داخل گوشی خودداری می شود. یکی از دلایل اینکار نگهداری و مواظبت از سمعک می باشد که در سمعک های داخل گوشی به دلیل اندازه کوچک سمعک احتمال گم شدن، خرابی بیشتر سمعک، در دهان گذاشتن سمعک توسط کودک، سوختن قطعات به مراتب بیشتر به دلیل در معرض قرارگیری با جرم و رطوبت گوش و... می باشد.

یکی دیگر از این دلایل به دلیل کوچک بودن کانال گوش نوزاد است. برای ساخت سمعک داخل گوشی ابتدا باید از کانال گوش فرد قالب گرفت. سپس از روی قالب گرفته شده پوسته سمعک ساخته می شود و قطعات سمعک نظیر میکروفون، رسیور، برد یا پردازنده، درب باتری و گاهی ونت جهت تهویه قرار می گیرد. در نوزادان و حتی کودکان به دلیل داشتن کانال گوش باریک با حجم کم امکان قراردادن قطعات سمعک در داخل قالب وجود ندارد. یکی دیگر از دلایل عدم استفاده از سمعک های داخل گوشی برای نوزادان رشد سریع گوش نوزاد می باشد.

یکی از مشکلات و شکایت بیماران وجود فیدبک یا سوت زدن سمعک می باشد. فیدبک زمانی اتفاق می افتد که صدای تقویت شده توسط سمعک مجددا به داخل سمعک بازگردد که به این چرخه انتقال صدا، چرخه فیدبک گفته می شود. در نوزادان به دلیل رشد سریع گوش و بزرگ شدن کانال گوش باید هرچندماه قالبگیری و تعویض پوسته انجام شود تا از شروع فیدبک و حتی گم شدن یا افتادن از گوش نوزاد جلوگیری شود. از این رو از تجویز سمعک های نامریی یا داخل گوشی برای نوزادان خودداری می کنند.

توجه مهم: قیمت سمعک های داخل گوشی، نامریی، پشت گوشی و حتی ریک در یک رده از تکنولوژی یا مدل یکسان می باشد. بنابراین برای شنوایی شناس هیچ تفاوتی در تجویز سمعک داخل گوشی یا پشت گوشی ندارد. اما توجه داشته باشید شنوایی شناس باید به نکات دیگری که شاید خانواده ها به آنها توجه نمی کنند تمرکز دارد به طور مثال عملکرد مناسب سمعک با توجه به افت شنوایی، حفظ کیفیت صدا تا  سال آینده، خرابی کمتر سمعک، راحتی تعویض باتری توسط بیمار و... می باشد. بنابراین اصرار بیش از حد و یا تحقیق برای خرید سمعک داخل گوشی یا حتی تحقیق برای سایر درمان های کم شنوایی و عدم استفاده از سمعک توسط خانواده نوزاد کم شنوا تنها سبب آسیب و تاخیر در شنیدن نوزاد و به دنبال آن آسیب های شناختی، حافظه ای و رشد عصبی در نوزاد می شود. توجه مهم: در نوزادان و کودکان کم شنوایی به صورت دوگوشی(درگیری در هر دو گوش) دیده می شود بنابراین باید حتما سمعک برای هر دو گوش خریداری شود تا نیمرکه های مغزی بتوانند اطلاعات را به یکدیگر انتقال دهند و مسیر های عصبی متقاطع شکل بگیرند.

.

بهترین مدل سمعک برای نوزادان و کودکان چه مدلی است؟

.

بهترین مدل سمعک که دارای کارایی و عملکرد مناسب برای نوزاد و کودک باشد سمعک پشت گوشی با شلنگ و قالب نرم می باشد. سمعک های پشت گوشی به صورت کاملا فول آپشن می باشند به این معنی که تمام ویژگی ها و امکانات در سمعک پشت گوشی وجود دارد. در سمعک های پشت گوشی به دلیل داشتن سیستم وایرلس امکان ارتباط دو سمعک با یکدیگر، پردازش دو گوشی، انتقال اطلاعات بین سمعک ها، همزمانی دو گوشی و... وجود دارد.

همچنین به دلیل داشتن فضای کافی برخلاف سمعک های نامریی و داخل گوشی 2 عدد میکروفون در جلو و عقب سمعک وجود دارد که سبب تشخیص بهتر گفتار در جلو و عقب بیمار می شود و علاوه بر این امکان توجه و تمرکز بر روی چندین منبع صدا یا گفتار فراهم می شود. این تمرکز و توجه بخصوص در محیط شلوغ سبب درک بهتر گفتار و شنیدن راحتتر کلمات می شود(این قضیه و مزایا برای بزرگسالان نیز مفید می کند). علاوه بر این موارد، مشکلاتی نظیر فیدبک، سوت کشیدن گوش، هزینه تعویض قالب، قرارگیری بر روی گوش نوزاد و ... در سمعک پشت گوشی با قالب وجود ندارد.

بنابراین بهترین مدل سمعک بخصوص برای نوزادان و کودکان کم سن سمعک پشت گوشی می باشد زیرا تمام امکانات مورد نیاز برای نوزاد را دارا است.

.

سوالات اکثر بیماران در مورد تجویز سمعک نامریی در نوزادان و کودکان

.

*تست OAE و تست ای بی ار چگونه انجام می شوند؟

یکی از نکات مهم برای انجام تست OAE و ABR داشتن محیط ساکت و بدون نویز می باشد. تست حلزونی یا OAEدر کمتر از یک دقیقه و با قراردادن پروب سر دستگاه OAE در داخل کانال گوش نوزاد انجام می شود اما در تست ای بی ار از الکترودها و چسباندن آنها بر روی گوش، پیشانی و گونه همراه با ارائه صدا به گوش از طریق هدفون انجام می شود. 

*پاسخ Pass / Fail منفی و مثبت در تست OAE به چه معنی است؟

پاسخ pass یا مثبت نشان دهنده داشتن پاسخ نرمال و عملکرد سالم سلول های مویی در حلزون می باشد اما پاسخ fail یا منفی به معنی عدم پاسخ مناسب و نیاز به تست های بیشتر برای تشخیص دقیق شنوایی می باشد.

*تست ای بی ار چگونه تفسیر می شود؟

تست ای بی ار به بررسی وضعیت و میزان کم شنوایی در نوزاد می پردازد و با ارائه صدا در شدت های مختلف عملکرد عصب شنوایی بررسی می شود. در صورت داشتن پاسخ یا موج های مناسب در سطح شدت 30dB عملکرد عصب شنوایی نرمال است و هرچه از این عدد(30 دسی بل بالاتر باشد افت شنوایی نیز به مراتب افزایش می یابد.

*بهترین سمعک برای کودکان چه مدلی می باشد؟

بهترین سمعک مخصوص کودکان مدل پشت گوشی BTE همراه با قالب نرم فول شل می باشد. همچنین تهیه سمعک با جدیدترین تکنولوژی به دلیل داشتن صدای صاف، با کیفیت، عدم فیدبک، سیستم وایرلس دوگوشی و... پیشنهاد می شود.

*آیا سمعک نامریی و داخل گوشی برای نوزادان قابل استفاده است؟

خیر. نوزادان و کودکان به دلیل داشتن کانال و لاله گوش بسیار کوچک امکان ساخت سمعک داخل گوشی وجود ندارد. همچنین به دلیل رشد سریع گوش نوزاد نیاز به تعویض پوسته سمعک هرچندماه می باشد.

*بهترین سمعک غیرقابل دید و مخفی برای نوزادان و کودکان چه مدلی است؟

در سن 6-7 سالگی در صورت امکان استفاده از سمعک های پشت گوشی ریک برای نوزادان و کودکان گزینه بسیار خوبی می باشد. سمعک های پشت گوشی ریک هم از نظر اندازه به صورت نامریی دیده می شوند و هم از بابت کیفیت و نگهداری بسیار رده بالا می باشد.

*تا چه زمانی نوزاد یا کودک کم شنوا باید از سمعک استفاده کند؟

سوالی که بسیاری از خانواده ها در مورد استفاده از سمعک خود دارند: به دلیل اینکه شنوایی با شناخت، یادگیری، حافظه و از همه مهمتر ارتباط با دیگران نقش مهمی دارد فرد ناشنوا باید تا اخر عمر از سمعک استفاده کند. زیرا طبق مقالات جدید مشخص شده است یکی از دلایل بروز آلزایمر داشتن کم شنوایی است. بنابراین استفاده از سمعک در صورت شروع کم شنوایی در هر سنی لازم و ضروری است.

*آیا استفاده از سمعک باعث بهبود شنوایی می شود؟

خیر. سمعک با داشتن کانال های مختلف در فرکانس های شنوایی امکان تقویت شنوایی بر روی فرکانس های آسیب دیده و نرمال شنیدن یا بهبود در شنیدن را برای فرد استفاده کننده فراهم می کند. توجه داشته باشید استفاده از سمعک سبب بهبود یا درمان آستانه های شنوایی نوزاد، کودک و حتی بزرگسال نمی شود و تنها از بدتر شدن آن جلوگیری می کند.

*به جز سمعک چه راهی برای درمان کم شنوایی نوزاد و کودک وجود دارد؟

تاکنون درمان ها و روش های مختلفی برای درمان کم شنوایی انجام شده است که می توان به درمان کم شنوایی با استفاده از سلول های بنیادی، درمان کم شنوایی با ژنتیک، درمان کم شنوایی با جراحی و... اشاره کرد اما این روش ها تنها در مرحله انجام بر روی حیوان(موش، خوکچه هندی) باقی مانده اند و هنوز بر روی انسان انجام نشده اند. از این رو میتوان با اطمینان گفت نه تنها در ایران و در کل جهان اولین و اخرین راه درمان کم شنوایی استفاده از سمعک می باشد.

.

کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا

.

تجویز جدیدترین سمعک های روز دنیا برای کودکان و بزرگسالان مناسب با نیاز و میزان کم شنوایی و با شرایط پرداخت اقساطی در دفتر شنوایی فراشنوا به بیماران عزیز ارائه می شود. علاوه بر این در این مرکز به صورت تخصصی بر روی وزوز گوش با داشتن جدیدترین دستگاههای صدادرمانی، تحریک الکتریکی، لیزر درمانی، موسیقی درمانی، ماسکر و... پرداخته می شود. تعمیر انواع مدل های سمعک همراه با تنظیم مدل های مختلف سمعک، انجام مانورهای درمانی سرگیجه، تهیه قالب های ضدآب و ضدصوت نیز از دیگر خدمات مرکز فراشنوا می باشد.

برای ارتباط و کسب اطلاعات بیشتر با متخصصین سمعک فراشنوا تماس حاصل فرمایید:

02188949368

02188958823

09105241071

برای مشاهده نتایج تجویز انواع سمعک و درمان های وزوز گوش به پیج فراشنوا در اینستاگرام مراجعه فرمایید:

Samak_Farashenava@

کانال علمی تلگرام مرکز فراشنوا:

https://t.me/farashenava


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


09105241071
تماس با ما