یکی از مهمترین بحث ها در زمینه کم شنوایی شناسایی و تشخیص کم شنوایی و تجویز سمعک مناسب در نوزادان و کودکان می باشد. در این مقاله به سوال هایی که خانواده ها در مورد کم شنوایی کودکان مطرح کرده اند به طور خلاصه پاسخ داده می شود:
*چرا کم شنوایی در کودک ایجاد می شود؟
*احتمال بروز کم شنوایی در چه کودکانی بیشتر است؟
*علایم کم شنوایی در نوزاد و کودک چیست؟
*چه تفاوتی بین دوره زبان آموزی کودک کم شنوا با سالم وجود دارد؟
*تست شنوایی نوزاد در خواب چیست؟
*آیا کم شنوایی نوزاد درمان می شود؟
*آیا امکان استفاده از سمعک نامریی برای نوزاد یا کودک وجود دارد؟
...
طبق دستورالعمل کمیته ارزیابی شنوایی کودکان (JCIH) نوزادان و کودکانی که موارد زیر را داشته باشند حتما باید در چندین نوبت تست شنوایی ای بی ار و تست OAE انجام شود:
همچنین والدین کودکان نیز هوشیار باشند که اگر کودک یکی از مشکلات زیر را داشت حتما به کلینیک های شنوایی سنجی جهت بررسی وضعیت شنوایی کودک خود مراجعه کنند:
.
*نکته بسیار مهم برای والدین:
توجه داشته باشید بسیاری از خانواده ها در سن 2-3 سالگی برای بررسی شنوایی کودک خود به کلینیک شنوایی مراجعه می کنند و وقتی علت تاخیر مراجعه پرسیده می شود: تنها جواب آنها همراه با شرمندگی این می باشد که فلانی گفته فامیلش هم دیر حرف اومد، روی بچه عیب نزارید، بزرگ بشه خوب میشه، حواسش نیست. با تاخیر در مراجعه آسیب بسیاری به مغز کودک، هوش کودک، گفتار کودک و آینده کودک خود وارد می کنید.
.
.
روند طبیعی رشد گفتار و زبان کودکان
رشد گفتار کودک کم شنوا در مقابل کودک سالم
کودک کم شنوا تا سن یک سالگی شبیه به کودک سالم شروع به آواسازی می کند. بعد از آن طبق روند رشد گفتار زبان کودک سالم شروع به بیان کلمه می کند اما کودک کم شنوا نمی تواند یا در حد ماما، بابا، Da Da بیان می کند. البته تفاوت بین این دو بستگی به میزان کم شنوایی کودک دارد به طور مثال کم شنوایی ملایم و متوسط تا حدودی همانند کودکان سالم دارای گفتار می باشند اما کم شنوایی عمیق در همان مرحله آواسازی باقی می ماند.
توضیح بسیاری از خانواده ها برای کودک کم شنوای خود:
در دوحالت بالا به دلیل اینکه کودک در بعضی از فرکانس ها دارای شنوایی بهتری می باشد صدای زنگ در یا صدای بسته شدن در را می شنود و همین امر باعث گمراه شدن شما می شود.
همچنین بسیاری از خانواده ها بیان می کنند که وقتی تلویزیون روشن می شود سریعا به سمت تلویزیون و تماشای آن مشغول می شود اما وقتی آن را صدا می کنیم پاسخ نمی دهد. کودک شما مشکل بینایی ندارد وقتی تلویزیون پیام بازرگانی می دهد جلب توجه می کند از طرف دیگر کودک ناشنوا نمی باشد و بخشی از منطقه شنوایی با صدای تلویزیون تحریک می شود و کودک به سمت آن می رود. اما گفتار ترکیبی از تمام فرکانس ها می باشد و برای شنیدن توسط کودک کم شنوا بسیار سختتر می باشد.
.
دستگاه ها و آزمون هایی که برای ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان می توان استفاده کرد شامل
دقت فرمایید که تست های شنوایی اطفال به این دلیل در خواب انجام می شود که:
.
تست ای بی ار مخفف بررسی پاسخ های ساقه مغز می باشد( مخفف ABR: Auditory BrainStem Response) که به بررسی پاسخ های عصب شنوایی یا عملکرد عصب شنوایی تا سطح ساقه مغز می پردازد.
تست ای بی ار با ارائه صدا در شدت های مختلف شنوایی کودک را بررسی می کند. محرک ارائه شده در این تست به صورت کلیک که یک محرک پهن باند(تحریک منطقه فرکانسی حدودا 1کیلوهرتز تا 4 کیلوهرتز) است انجام می شود. برای ثبت پاسخ از الکترودهایی که بر روی مناطق پشت گوش، پیشانی، وسط سر قرار می گیرد استفاده می شود.
تست ای بی ار نرمال همانند تست ادیومتری و سایر آزمون ها دارای محدوده نرمال می باشد: به این صورت که ثبت پاسخ در شدت 30 دسی بل و کمتر نشان از طبیعی بودن شنوایی کودک در منطقه تحریک شده می باشد. حال اگر شدت محرک بیشتر از 30 دسی بل باشد نشان از کم شنوایی کودک می باشد.
نمونه ای از پاسخ ابنورمال ای بی ار را در شکل زیر مشاهده می کنید: در گوش راست پاسخ کودک در شدت 60 دسی بل ثبت شد که به معنی کم شنوایی در حدود متوسط و استفاده از سمعک ضروری می باشد. اگر در گوش چپ نیز همانند گوش راست کم شنوایی مشاهده شود نیاز به سمعک دوگوشی می باشد.
نکات مهم در هنگام تست ای بی ار
در هنگام تست ای بی ار جهت کاهش امپدانس بین الکترود و پوست کودک بهتر است شب قبل از انجام تست کودک استحمام کرده باشد. همچنین صبح زود بیدار شود و در طول مسیر از خوابیدن کودک جلوگیری شود. این کار سبب می شود کودک در حین انجام تست به راحتی بخوابد و بدون هیچ گونه مداخله نویز تست ای بی ار انجام شود.
.
نکات مهم و کلیدی برای آگاهی والدین در مورد کم شنوایی کودکان
به طور کلی در تمام دنیا تجویز سمعک در نوزادان و کودکان باید به صورت پشت گوشی با قالب فول شل نرم انجام شود. علت تجویز سمعک پشت گوشی در نوزادان دریافت بهتر صدا، رشد سریع کانال گوش، خرابی کمتر سمعک و... می باشد. در نوزادان به دلیل کوچک بودن کانال گوش امکان ساخت سمعک داخل گوشی وجود ندارد زیرا به دلیل فضای کم کانال امکان قراردادن قطعات سمعک(درب باتری، میکرفون، رسیور، پردازنده و سایر قطعات سمعک داخل گوشی) در قالب یا پوسته سمعک وجود ندارد.
*چرا کم شنوایی در نوزاد ایجاد می شود؟ علت های شروع کم شنوایی در نوزادان شامل نقص ژنتیکی و عامل های ارثی، مصرف داروهای آسیب رسان به حلزون وعصب شنوایی، نقص در گوش خارجی و میانی(آترزی گوش، میکروشیا، انوشیا)، بیماری های حین تولد، کمبود اکسیژن، بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان، تعویض خون به دلیل زردی بالا، وزن پایین، نوزاد نارس و ... می باشد. *چه موقع بهترین زمان انجام تست شنوایی نوزادان است؟ بهترین زمان انجام تست های شنوایی در نوزادان قبل از دوره زبان آموزی یعنی یک تا سه سالگی می باشد تا در صورت وجود کم شنوایی و با تشخیص به موقع از تاخیر در گفتار کودک جلوگیری شود. *چگونه از کم شنوایی نوزاد مطلع شویم؟ انجام تست شنوایی در بدو تولد(تست حلزون یا OAE) و همچنین انجام تست ای بی ار به صورت دوره ای تا یک سالگی در شناسایی و تشخیص به موقع کم شنوایی در نوزاد مفید می باشند. همچنین خانواده ها باید نسبت به بروز علایم کم شنوایی(عدم توجه به صدای گفتار و سایرصداها، عدم جهت یابی صدا، تاخیر در تولید کلمه، عدم تولید بعضی از حروف نظیر س و ش، عدم درک صحیح از کلمات و...) در نوزاد خود هوشیار باشند تا در صورت مشاهده این علایم سریعا تست های شنوایی مخصوص نوزادان(تست OAE و ABR) انجام شود. *بهترین سمعک مخصوص کودکان چه مدلی است؟ بهترین سمعک مخصوص کودکان باید از نظر ظاهر به صورت پشت گوشی با قالب و از نظر تکنولوژی به صورت هوشمند و با بالاترین امکانات تهیه شود. علت اهمیت خرید سمعک با بالاترین کیفیت بخصوص در نوزادان و کودکان، دریافت و درک تمامی صداها و گفتار با بالاترین کیفیت توسط نوزاد می باشد تا درنهایت به رشد گفتار و زبان بالاتری دست یابد. *آیا انجام تست ای بی ار ABR برای نوزاد ضرر دارد؟ خیر تاکنون هیچ مقاله ای به آسیب ناشی از انجام تست ای بی ار اشاره ای نکرده است. از طرف دیگر تست شنوایی ای بی ار تنها از ارائه محرکات صوتی به صورت کلیک یا تن برست برای تحریک حلزون و عصب شنوایی و سپس ثبت پاسخ های شنیداری نوزاد استفاده می کند.
کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا به عنوان یکی از مراکز تخصصی ارزیابی شنوایی اطفال شناخته می شود که در تهران فعالیت دارد. همچنین در حیطه بزرگسالان علاوه بر تجویز سمعک، تنظیم سمعک تمامی برندها، درمان وزوز گوش با جدیدترین روشهای درمانی(تحریک الکتریکی، لیزر، ماسکر، تقویت صدا با سمعک، موسیقی درمانی، ویتامین درمانی و ...)، مانورهای سرگیجه و موارد دیگر انجام می شود. همچنین تعمیر انواع مدل های سمعک، تهیه قالب های ضدآب و صوت و ... نیز در این کلینیک انجام می شود.
برای ارتباط و کسب اطلاعات بیشتر با متخصصین سمعک فراشنوا تماس حاصل فرمایید: 02188949368 02188958823 09105241071 برای مشاهده نتایج تجویز انواع سمعک و درمان های وزوز گوش به پیج فراشنوا در اینستاگرام مراجعه فرمایید: Samak_Farashenava@ کانال علمی تلگرام مرکز فراشنوا: https://t.me/farashenava
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.